Fotbollsalbum – inget för fattiglappar

Fotbollskort kostar numera så mycket att den som vill fylla sitt album med bilder på alla VM-spelarna kan behöva spendera 10 500 kronor.

Text:

Toppbild: Darko Bandic / AP

Toppbild: Darko Bandic / AP

Världsmästerskapen i fotboll närmar sig. Det har klagats en hel del över att turneringen spelas på vintern, att Sverige inte har kvalificerat sig, samt att Qatar har mutat till sig evenemanget. Dessutom har gästarbetare med slavliknande villkor byggt arenorna.

Som om inte det vore nog kommer nu ytterligare en käftsmäll mot alla fotbollsälskare. Vi talar naturligtvis om VM-albumen och de fotbollskort – alltså självhäftande bilder på spelarna som sedan klistras in i albumet – som nu börjar säljas. Det finns ett kort för var och en av de 670 spelare som deltar i turneringen. Men samlandet har blivit dyrt, i likhet med så mycket annat.

När det första VM-albumet släpptes inför turneringen i Mexiko 1970 kostade en påse med fem samlarbilder ungefär en krona. I år har priset stigit till runt tio kronor. Det har väl de flesta råd med. Men albumet rymmer som nämnts närmare 700 samlarbilder vilket skulle kräva att man köper bildpåsar för drygt 1 300 kronor för att fylla albumet. Dock bara givet att man inte får några dubbletter alls, och den saken är, som alla rutinerade samlare vet, i praktiken omöjlig.

Kieran Maguire, expert på fotbollsekonomi, har gjort sannolikhetskalkyler åt Sky News och räknat ut att en samlare i stället kan förvänta sig att behöva lägga ut cirka 10 500 kronor på bildpåsar, för att kunna fylla sitt album med bilder på alla spelarna. Och då ingår ändå inte själva häftet i totalpriset. För det får man punga ut ytterligare 199 kronor. Det kostar att ligga på topp.

***

Läs även: Zlatan härföraren

Text:

Toppbild: Darko Bandic / AP