Gör om och gör snett!

Modernisering? Nej. När den engelska puben Crooked House byggs upp på nytt ska den stå lika snett och vint som den en gång gjorde.

Text:

Toppbild: Wikicommons

Toppbild: Wikicommons

Förra året brann den engelska puben Crooked House i Himley i West Midlands ner till grunden. Branden var anlagd. Nu ska den byggas upp igen, rapporterar Guardian. Men det är inte tal om någon modernisering eller lyxrenovering: puben ska stå lika snett och vint som den en gång gjorde. Med anor som sträcker sig så långt bak som till 1830-talet var Crooked House en institution och namnet avslöjar varför: byn Himley ligger i gruvdistriktet och marken under ser ut som en schweizerost, vilket gjort att Crooked House gradvis sjunkit ner i marken. Med tiden satte sig puben och fick sitt karakteristiska kantiga och skeva utseende – inte en rät vinkel i hela bygget.  

Branden ägde rum bara nio dagar efter att puben fått nya ägare. Ägare som dessutom råkade jämna hela brandplatsen med marken när släckningsarbetet var klart. Polisen gjorde ett antal gripanden i samband med händelsen men eventuella bevis var förstörda och alla släpptes mot borgen. Det här upprörde folk och snart hade över 35 000 engagerat sig i pubens restaurering på Facebook. Häromveckan fastslog en domstol att ägarna åläggs att återuppbygga puben i sitt ursprungliga – sneda och vinda – skick.  

Tänk om stockholmarna kunde åkalla Hjalmar Mehrs spöke och beordra honom att återställa hela gamla Klara – i ursprungligt sunkigt skick? Komplett med ölsjapp och gamla pang. 

***

Text:

Toppbild: Wikicommons