Apokalypsens första lilla tjej

Säg hej till Tong-Tong. Världens första AI-barn.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Det första AI-barnet har sett dagens ljus. Den futuristiska nyheten offentliggjordes på Frontiers of Artificial Intelligence i förra veckan av forskare från Beijings institut för artificiell intelligens, rapporterar Daily Mail. 

AI-roboten påstås ha samma förmågor som en treåring och möjligheten att känna glädje och sorg men också ilska. Dess kinesiska namn är Tong-Tong, vilket betyder “Lilla tjejen”.  

Enligt uppgifter från South China Morning Post kunde besökare på konferensen både interagera samt konversera med AI-barnet. Beijings institut för artificiell intelligens säger själva att syftet med Tong-Tong var att skapa intelligens som kan agera självständigt i linje med goda värderingar och sunt förnuft

Ett exempel på detta var att Tong-Tong kunde förstå att om en människa spiller mjölk så behöver den en handduk för att torka upp med. Forskarna själva menar att den har möjlighet att utföra uppdrag, lära sig saker och utforska sin miljö. De hävdar att Tong-Tong ska vara betydligt smartare än sina AI-föregångare. 

De som oroar sig för ett stundande Terminator-scenario där robotar blir människans undergång bör i alla fall i nuläget inte jaga upp sig allt för mycket av denna nyhet. Tong-Tong existerar nämligen bara i en virtuell miljö och finns därför heller inte fysiskt. 

Men med tanke på den fart som AI-revolutionen rusar fram i bör vi förvänta oss fler nyheter av det här slaget inom kort. Det dröjer nog inte länge innan Tong-Tong eller något av hennes syskon kliver ut ur rutan, in i den verkliga världen, beredd på att torka upp riktig spilld mjölk från ett riktigt golv, redo att ta sig an allt det andra den inte tycker att vi människor är tillräckligt bra på. 

***

Läs även: Elon Musk är ägd

Läs även: Kaos i Toronto

Text:

Toppbild: Unsplash