Kära Greta, oroa dig inte. Knallkorkar och fanatiker hör till.

Redan på sjuttiotalet hade klimatrörelsen skiljt sig från miljörörelsen. Det var mer fokus på att artbestämma Lenin och Trotskij än skalbaggar. Fridays for future är en folkfront på marsch mot alla kända orättvisor.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Kära Greta Thunberg, bry dig inte om kritikerna. De fattar inte hur man förändrar världen. Journalister och annat löst folk som ojar sig över att följare i ditt stall sysslar med annan politik än bara klimatet vet inget om rörelsens historia. Klart ni måste jobba på flera fronter. Det gjorde vi redan på min tid. I miljörörelsen alltså, som den hette innan alla ägg lades i klimatkorgen. Det senare var nog dumt, men skit samma. Mitt ärende är politiken. 

Valberedningar, du vet, är desperata. Så kom det sig att jag vid sexton års ålder värvades till styrelsen för Fältbiologerna Småland. Som kassör! Jag hade aldrig sett en postgiroblankett, men ansågs tillräckligt lovande, en läraktig pojke med gott humör. Ändå kom inträdet i styrelsen som en chock. Det jag trodde var ett gäng fridsamma fågelskådare, svampfantaster och skalbaggsbögar visade sig vara något av ett revolutionsgarde, en folkfront på marsch mot alla kända orättvisor.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Detta hände 1974, året efter Oktoberkriget med allt vad det innebar av oljekris och radikalisering. Redan vid första styrelsemötet i Björköby norr om Vetlanda antog mina kamrater och jag en resolution där vi, Fältbiologerna Småland, dömde ut Francodiktaturen i Spanien, där man avrättade folk genom garrottering. Och på nästa möte klubbade vi en välformulerad förkastelsedom över USA:s krig i Vietnam. Om beslutet påskyndade vapenvilan är osäkert, men vi stod för vartenda ord.  

Andra halvan av sjuttiotalet var mitt universitet. Varken förr eller senare lärde jag mig mer än då. Bland annat förstod jag att miljö inte är ett ämne. I stort sett ingen var miljöintresserad, som det hette, men många var oroliga och rädda, andra förbannade, och de flesta på ledande poster i rörelsen hade en dold agenda. Den ende i miljösvängen som inte hörde till vänstern var Björn Gillberg, och han var illa sedd av alla. 

I Fältbiologerna följde många partilinjen i VPK eller SKP (tidigare KFML). Några hyllade förstås KAF (med rötterna i RMF) men de höll en lägre profil, i motsats till killarna från KPML(r) och APK, medan de som ville vara lite finare föredrog MLK eller för den delen FK.1 Soppan kryddades av diverse ungdomsförbund med egna idéer, vilket sammantaget gjorde att jag tvingades uppbåda allt vad jag visste om systematisk zoologi.  

Till sist gjorde jag en bestämningstabell vars inledande steg var att urskilja om kamraten som skulle artbestämmas tillbad Lenin, Mao, Trotskij, Stalin, ingen särskild eller hela bandet, inklusive Albaniens självhärskare Enver Hoxha. Läsare som har använt en bestämningsnyckel för kortvingar vet vad jag talar om. 

Jag försökte smälta in som hobbymarxist, men blev inte mer än en jävel på girobetalningar. Kanske, tänker jag, simmar du i samma soppa nu, Greta. Det är i så fall helt okej. Ett visst kaos är oundvikligt, samt ett kontinuerligt inflöde av knallkorkar och rena fanatiker, varav många märkligt nog ändå kommer att bli riksdagsmän till sist, och professorer.  

Goda råd kan jag inte ge dig, delvis för att jag inte begriper mig på klimatrörelsens flytande struktur. Inga regler, bara normer. Jag menar, ni väljer väl inte revisorssuppleanter och protokollsjusterare, och ett Instagramkonto är vad jag förstår andra doningar än ett konto i PK-banken.  

Jo, den hette faktiskt så. En statlig affärsbank, grundad just 1974. När jag tänker efter är mitt enda råd att hålla undan de vuxna. Är inte Fridays for Future en ungdomsrörelse? 

Det där var i alla fall räddningen förr. Scouter, sportidioter, konfirmander och andra undermänniskor hade vuxna ledare, inte sällan pedofiler, men i Fältbiologerna ombads alla, som av debil tröghet eller annan anledning dröjt sig kvar till 25 års ålder, att ögonaböj dra dit pepparn växer. Ungdomlig självtillräcklighet kommer man långt på, framför allt kommer man undan med förlöpningar. Roligare har man också. Tro mig.

Din förbundne,

Fredrik Sjöberg

1 Förkortningarna står för Vänsterpartiet kommunisterna, Sveriges kommunistiska parti, Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, Kommunistiska arbetarförbundet, Revolutionära marxisters förbund, Kommunistiska partiet marxist-leninisterna (revolutionärerna), Arbetarpartiet kommunisterna, Marxist-leninistiska kampförbundet och Förbundet kommunist. 

Toppbild: Greta Thunberg blir avbruten under en klimatdemonstration i Amsterdam efter att ha uttryckt solidaritet med palestinierna.

***

Text:

Toppbild: TT