Greta Thunberg, ungdomsbrottsling

Det började med skolk. Nu är klimataktivisten Greta Thunberg ännu en pinne i brottsstatistiken.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Vi känner alla till berättelsen: välartad tonåring börjar skolka från skolan, etablerar ett mönster, hamnar till slut i konflikt med polisen och blir ännu en pinne i brottsstatistiken.

Se bara på klimataktivisten Greta Thunberg, som i dag dömdes till 30 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Tillsammans med ett tiotal andra aktivister blockerade hon trafiken i Oljehamnen i Malmö tidigare i sommar i syfte att ”ta tillbaka framtiden”.

Demonstranterna saknade tillstånd att hindra trafiken, så polisen uppmanade dem att flytta på sig. När de inte fick gehör hjälpte de en del av demonstranterna bort från vägen och rapporterade ohörsamheten.

I Malmö tingsrätt medgav Thunberg att hon befunnit sig på platsen och låtit bli att hörsamma befallningen att avlägsna sig från vägen. Hon menade dock att hon inte begått något brott, bland annat eftersom hennes agerande föranleddes av en nödsituation: ”Det finns en klimatkris som hotar liv, hälsa och egendom.”

Kammaråklagaren var visserligen tydlig med att hon delar Thunbergs åsikter om klimathotet, men menade att rättsordningen trots allt måste gå före. Tingsrätten höll med och dömde den åtalade till 30 dagsböter (1 500 kronor) och en tusenlapp till brottsofferfonden. Trots denna insats från rättsväsendet är Thunberg inte avskräckt, utan meddelar att hon kommer att fortsätta på den inslagna banan.

Text:

Toppbild: TT