Huliganer på alla arenor

Djurgården mötte Mjällby hemma på Stadion. Gbenga Arokoyo gjorde 0-1 för Listerlandet i 37:e minuten. Under det sedvanliga kramkalaset kastades flaskor, mynt och frukt från läktaren. Araokoyo träffades av ett päron. Matchen avbröts. En av alla arga åskådare som fick lomma hem var Djurgårdssupportern Fredrik Reinfeldt.

Detta var den åttonde april. Drygt två veckor senare avgick tränaren Magnus Pehrsson till följd av hot, och med honom ordföranden Tommy Jacobson. Och en förbannad fan, Fredrik Reinfeldt, kallade till presskonferens. Statsministern förklarade att han har ett ansvar för att markera när en gräns överskridits, att rättsväsendet gjort för lite för att trycka tillbaka våldsverkarna. Avfärdandena kom som ett sms i mobilen. Öh, det säger han bara för att han är djurgårdare men tänk när de avgick i AIK då, eller Hammarby. Sååå populistiskt. Och alla mediekvinnor som möter hat och hot, sa han något om dem. Va, va, va?

Men det är klart att den bekante blåranden Reinfeldt ska kommentera avhoppen i föreningen. Då är en presskonferens praktiskt. Och Reinfeldt var vällovligt tydlig när han talade om att rättsväsendet måste ägna mer resurser åt att komma åt hot och våld så att människor vill och vågar ta »ansvarspositioner«. Nu hoppas jag att polis och åklagare inte tolkar statsministern alltför bokstavligt bara för att han höll sig till att tala om idrott och enkannerligen fotboll. För de senaste veckorna har hot och våld använts också på andra arenor.

Mats Green, moderat kommunalråd i Jönköping, blev nerslagen bakifrån av två personer utanför sitt hem söndagen den 7 april. Det behöver inte ha med beslutet, som bland annat innebär avhysning av autonomvänsterns bokcafé i Kulturhuset, att göra. Men det kan vara fallet. Hur som helst skrev en person strax före dådet så här i en diskussionstråd på sajten socialism.nu: »Skulle vilja åka upp och diskutera med den där Mats Green, så som det diskuterats med div högermongon genom tiderna… Geeez… Vilken töntig liten kackerlacka till människa.«

Det skrivs mycket strunt på nätet om vilka som förtjänar bly och vem som får en att osäkra bössan. I regel ska det inte tas som tecken på våldsbenägenhet utan bara brist på omdöme. Men det kan finnas någon som menar att ord och handling bör hänga ihop. Vänster- och högerextremister har låtit nävarna tala förr, inte minst i Jönköping.  Nåväl, den politiska majoriteten – moderaterna, kristdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet – i Jönköping lät sig inte påverkas.

Den 16 april pressmeddelade stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius att politikerna säger ja till att låta fastighetsbolaget Tornet bygga 167 nya lägenheter vid Risingeplan i Stockholmsförorten Tensta. En timme senare drog Tornet tillbaka sin ansökan. Ett och ett halvt dygn tidigare hade nämligen deras lokalkontor förstörts av en anlagd brand, liksom ett sophus och bilar. Vd Göran Wendel berättade att personalen mottagit dödshot. Tornet äger redan 500 lägenheter vid Risingeplan, hälften av dem renoverades mellan 2006 och 2009. Hyrorna höjdes, godkända i hyresnämnden, stegvis med 50 procent. Hyresgästerna är missnöjda; de menar att hyran är för hög, renoveringen slarvig och att Tornets personal inte visar respekt. Må så vara. Men det ursäktar inte illgärningar. Arga unga män har förklarat att man tycker dåden är fel, men ändå halvt urskuldat med att annars hade journalisterna inte kommit. I inslag och artiklar förra veckan talade de om att man protesterar med lagliga medel; facebookgrupp, genom att dela ut röda tyger att hänga ur fönstren för att visa missnöje, dela ut flygblad. Men bränderna har inte upphört. Den 22:a brann en miljöstuga (nutidssvenska för sophus) och polisen som kom möttes med stenkastning och smällare. Den 25:e brann två bilar till. Det är inte bara Tornet som drabbats. Det kristliga socialarbetet »Hela människan« håller till i bottenvåningen på Tenstakyrkan. Sedan februari har de haft fem inbrott, varav tre i början på april – rapporterar Dagen. Rutor har krossats, brandsläckare tömts, datorer och kopiatorer slagits sönder.

Hot och våld måste tryckas tillbaka. Det har Fredrik Reinfeldt rätt i. Rimligen är oppositionen av samma åsikt. Därför måste politiker hålla emot impulsen att lagstifta mot alla beteenden de ogillar, som att mobilsnacka i bilen. Polisen måste få ägna sig åt de problem som gröper ur tilliten i samhället. På alla arenor.

För övrigt tror jag att de buddistiska munkarna i Burma som mördar muslimer idogt undviker att trampa ihjäl myror. Alla har sina prioriteringar.

Text: