Jon Åsberg: Aktivisten har ersatt journalisten

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

För tjugofem år sedan startade Roger Ailes nyhetskanalen Fox News. Den var banbrytande på två sätt. För det första vände den sig till en konservativ, mestadels vit, medelklass som kände sig alltmer främmande inför den bild av USA som de serverades av traditionella medier. För det andra hade kanalen en aktivistisk, snarare än journalistisk, ansats.  Samhället liksom enskilda nyhetshändelser betraktades genom en konservativ lins och återgavs till tittarna på ett sätt som stödde den större berättelse om USA som Roger Ailes ville förmedla: Landet hade kidnappats av en vänsterliberal elit, i färd med att krossa den amerikanska drömmen. Kanalens populäraste profiler var snabbsnackande tyckare, snarare än nyhetsankare av den gamla sorten.

Traditionella medier förfasade sig så klart över Fox News oblyga åsidosättande av vad de uppfattade som eviga journalistiska principer. Men det fanns ett problem. Fox var enormt framgångsrikt. Kanalen blev snabbt USA:s största inom kabel-tv. Så vad gör man om man heter CNN och tittarna sviker?  Eller New York Times och hotas av konkurs? Jo, man sneglar på marknadsledaren och kopierar så gott det går. I dag är amerikanska medier lika polariserade och polariserande som politiken. Och detta är ett definierande drag i vad vi kan kalla Trumperan i USA och världen. Som Johan Hakelius beskriver i en djuplodande artikel i senaste numret, har den perioden bara börjat och lär fortsätta länge oavsett hur valet nästa vecka slutar.

Nyligen konstaterade jag här i spalten att alla stolligheter som jänkarna hittar på kommer hit förr eller senare. Följdriktigt förklarade Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski i en krönika i söndags att tidningen inte har uppmärksammat klimatkrisen tillräckligt (för övrigt obegripligt för mig som DN-läsare hur han kom fram till det). Därför lämnar han över ansvaret för DN till miljöaktivisten Greta Thunberg under en dag. Årets svensk 2019, Jens Ganman, kritiserar public service-bolagen SVT och SR hårt. Han anser att de driver en vänsteragenda och föreslår att deras budget skärs ner kraftigt.

Personligen undrar jag om det går att stoppa tillbaka katten i säcken. Kanske är det bättre att göra som italienarna och låta vänstern och högern styra över var sin kanal? Då är det åtminstone varudeklarerat. Vad tycker du?

Jon Åsberg

Chefredaktör och vd

[email protected]

Text:

Toppbild: TT