Jon Åsberg: Hotet mot vår frihet kommer åter från öster

Pappan var Moskvatrogen kommunist, en omständighet som jag på barns vis fann både exotiskt lockande och en aning skrämmande, trots att jag inte riktigt visste vad en Moskvatrogen kommunist – eller ens kommunist, för den delen – var för något. I radhusområdet i Nacka där vi annars bodde syntes det inte till några. Där var det förmodligen jämnt skägg mellan socialdemokrater och folkpartister och den mest excentriska politiska yttringen var ett blått moderat-M på en Renault i grannskapet.

Kalla kriget rasade och Sovjetunionen var det stora hotet mot freden och friheten i Sverige och i världen. Det visste alla. I varje fall i Nacka. Herr Nilsson hoppades för sin del att Sovjet skulle ta över Gotland. Befriad från det svenska oket skulle ön träda in i ett paradisliknande tillstånd där långa, fyrfiliga motorvägar var den mest konkreta förändringen jag kan minnas att han beskrev. Jag är fortfarande glad att han inte fick som han ville.

Med murens fall två decennier senare försvann hotet från öster. Och eftersom »historiens slut« inträffade samtidigt trodde vi att det aldrig skulle komma tillbaka. Fast då hade vi ännu inte hört talas om Xi Jinping. Inte så att Kina var något föredöme när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter innan Xi tog makten för sju år sedan, men utvecklingen därefter är förfärande. Och nu passar diktatorn på att i praktiken införliva Hongkong i Fastlands-Kina medan världen är upptagen av att bekämpa coronapandemin.

Den kanske viktigaste leverantören till folkrepublikens repressiva apparat är Huawei, världsledande tillverkare av såväl mobilsystem som mobiler. På menyn står även övervakningssystem som saluförs till städer i Kina och resten av världen. Ansiktsigenkänning finns som tillval.

Allt fler länder följer nu USA:s exempel och svartlistar Huawei som leverantör till den nya generationens mobilsystem, 5G. Bolaget misstänks ge den kinesiska säkerhetstjänsten tillgång till den myriad av data som hanteras av Huaweis världsomspännande apparatur. Men Sverige håller fortfarande dörren på vid gavel för den kinesiska leverantören (läs mer här). Det borde vi inte. Hotet mot vår frihet kommer åter från öster.

Läs fler artiklar från senaste numret här!

Text:

Toppbild: TT