Kryptovaluta finansierar Hamas

Hamas krig sponsras av krypto-försäljning, uppger israeliska myndigheter.

Text:

Toppbild: Getty Images

Toppbild: Getty Images

Sätten att föra krig förändras över tid och nya ekonomiska möjligheter gör det svårare att spåra var finansiering kommer ifrån och enklare för aktörer att kringgå olika system. Krig nu för tiden pågår på flera plan. Det fysiska kriget, det digitala som ofta utspelar sig på sociala medier, och nu även på det ekonomiska planet. 

Det har uppdagats att Hamas krig mot Israel möjliggörs på grund av en stor kassa som bland annat sponsras av krypto-försäljning, skriver Wall Street Journal

Problemet med kryptovaluta är att den enbart är digital, fungerar autonomt och utanför traditionella bank- och regeringssystem. Det gör att transaktionerna kan kringgå banker och i stället överföra så kallade tokens mellan digitala plånböcker. Det gör det än mer komplicerat att bryta pengaflödet som göder kriget.  

Det israeliska startupföretaget Lionsgate specialiserar sig på analys av kryptovaluta och på att återta tillgångar i krypto. De har nu anslutit sig till Israels nationella insats för att stötta landet genom att identifiera kryptovaluta som går att koppla till Hamas.  

Israeliska myndigheter har lyckats beslagta miljontals dollar och stänga ner 100 kryptokonton på webbplatsen Bianche, som är världens största plattform för utbyte av kryptovaluta, och som, rapporterar Financial Times, anklagas av Israel för att ha starka kopplingar till finansieringen av Hamas.

***

Text:

Toppbild: Getty Images