Tiktok-skojarens dyra lögn

Att ljuga om att man har cancer på TikTok kan bli kostsamt.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Drömmer du om att bli rik utan ansträngning? Då kan du göra som Madison Russo, en 19-årig amerikanska från Iowa. I inlägg på den sociala medietjänsten Tiktok berättade Russo för sina följare att hon led av leukemi, cancer i bukspottskörteln och hade en tumör “stor som en fotboll på ryggen”. Hon vädjade sedan om bidrag för att betala sjukhusräkningar och få tillgång till dyra läkemedel och hänvisade godhjärtade följare till hemsidan Gofundme, där man enkelt kunde donera pengar till hennes konto, rapporterar tv-kanalen CBS. Över 400 personer lyckades tillsammans skrapa ihop drygt 400 000 kronor till Madison Russos insamling. Bland bidragsgivarna fanns organisationer som hjälper cancersjuka samt även ett skoldistrikt.  

Vad donatorerna inte visste var att Russo hade hittat på sin cancersjukdom och att pengarna inte alls skulle gå till sjukvård och cancerbehandling. Hon har nu erkänt brott och dömts till tio års fängelse – om än villkorligt. Dessutom ska hon betala tillbaka donationerna samt dessutom böter på 15 000 kronor. 

“Vi har nolltolerans mot att man utnyttjar vår plattform och vi samarbetar med polismyndigheten om vi får veta att någon gjort just det”, kommenterar Gofundme händelsen.

Bedragerskan själv hävdar att hon inte utförde lurendrejeriet av girighet. 

– Jag gjorde det i ett försök att samla min familj igen, sade hon.

Både hennes TikTok-profil och hennes Gofundme-sida är borttagna. 

***

Text:

Toppbild: AP