Höbalsaktion skakar Lindesberg

Lindesberg har ännu en gång drabbats av en höbalsinvasion.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Upptäckten gjordes natten mot lördag: Höbalar utanför kommunhuset i Lindesberg i Västmanland.  

– Detta dyker upp hos oss vid 03-tiden och det är då ungefär 25 höbalar som ligger på lite olika platser. Bland annat vid kommunhuset, sade polisens presstalesperson till Aftonbladet. 

Och det är inte första gången som detta sker. Det började under sommaren och hösten 2021. Då rapporterades att höbalar, så kallade ensilagebalar, påträffats på olika platser runt om i Lindesberg. Polisen fick in rapporter om att balar placerats utanför fastigheter som hör till kommunen. Men även på en bilväg samt – precis som detta år – utanför kommunhuset.  

Den gången gick en jordbrukare ut med att det var han som var gärningsmannen, specifikt den händelse som hade inträffat under sommaren. För Nerikes Allehanda berättar han att aktionen var en protest.  

– Kommunen skiter i mig som jordbrukare. De har dumpat 500 kubikmeter förorenat jord på mitt arrende. Jag har fakturerat kommunen 130 000 kronor plus moms för de skador de orsakat på marken. Men de bestrider detta och vägrar dessutom att prata med mig, sade gärningsmannen till NA. 

För den nu aktuella gällandes höbalsattacken finns det ännu ingen misstänkt. 

– Dumpningen kostar kommunen 300 000 kronor, säger Ola Westin, chef för samhällsbyggnad Bergslagen till P4 Örebro. Han vill dock inte spekulera i vem som kan tänkas ligga bakom och säger att polisens arbete måste ha sin gång. 

Polisen i Lindesberg har upprättat en anmälan gällande nedskräpning med anledning av händelsen, rapporterar P4 Örebro. 

***

Text:

Toppbild: TT