Mer sex i rent hus

Definitionen av smuts är: saker på fel plats. Brödsmulor på tallriken är brödsmulor på tallriken, men brödsmulor på golvet är smuts. Smuts är helt enkelt relativt.

Psykoanalytikern Lawrence Kubie beskrev i en berömd essä hur människans förhållande till smuts därför är ett psykologiskt drama fullt av paradoxer och absurda antaganden. Det måste påpekas att detta skrev han redan 1937 och alltså inte som en direkt kommentar till vår nuvarande regerings inställning på området.

Sedan den första juli i år har Sverige ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Enligt Maud Olofsson är det hela en åtgärd med syfte att befria kvinnor. Lyssnar man på jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skulle man rentav kunna tro att städning är det enda som står emellan oss och den fullständiga jämlikheten. Den svenska kvinnan befinner sig på fullt språng ut i en karriär på lika villkor men snubblar tyvärr över dammsugaren. Om jag förstår regeringen korrekt gäller detta alla kvinnor förutom just Maud Olofsson. Hon har till DN uppgett att hon var tvungen att muta sin make med en gul traktor för att han skulle låta henne bli partiledare.

Linna Johansson frågar sig i Expressen att om den omöjliga kampen mot smutsen nu är det enda som hindrar kvinnor, varför de i sådant fall inte städar mindre? Män i karriären har alltid offrat kontakten med sina barn, varför är det så orimligt att kvinnor ska behöva kompromissa med hur det ser ut därhemma? Det stora välordnade medelklasshemmet är ingen nödvändighet och som med andra fritidsintressen borde man finansiera det själv om man är road av att odla det, menar Johansson.

Sveriges regering menar däremot precis som Sigmund Freud att det där med smuts är något som på ett ofrånkomligt sätt berör kvinnors innersta. Enligt Freud har kvinnans besatthet vid städning att göra med den inbyggda smutsighet som associeras till vaginan. Hon skrubbar, våttorkar och dammar för att kompensera för känslan i den egna kroppen. Maud Olofsson vittnar om hur centerkvinnor på möten ler på ett alldeles särskilt sätt när de talar om just pigavdraget.

En undersökning från sociologiska institutionen i Göteborg visar att oavsett vem som utför hushållsarbetet är det kvinnans norm för hur det skall genomföras som gäller. Smuts är relativt och kvinnans tröskel är inte bara lägre utan sätter även standarden. Hemmets utseende är för kvinnan ett omdöme om henne själv, det är därför som det blir så känsligt. Enligt svenska familjeterapeuter beror majoriteten av alla skilsmässor på konflikter om just städning.

»För kvinnor börjar förspelet vid diskbaljan«, säger familjerådgivare Johan Sundelin. Han förklarar att städning för kvinnan tydligen är detsamma som att vårda ett förhållande. Något som i sin tur tydligen är nödvändigt för att en kvinna skall kunna känna sexuell upphetsning.

Maud Olofsson är i högsta grad inspirerad. Hon pratar om skatteavdraget som ett sätt att »hålla kärlekslågan brinnande« och plötsligt blir pigavdraget till den dyraste sexualpolitiska åtgärden i Sverige någonsin. Frågan är om den hästsvansade finansministern läste John Grays »Män är från Mars och kvinnor är från Venus« när han försökte avgöra om diskning och inte klädvård skulle ingå i avdraget. I denna bok förekommer nämligen en lista på vilka hushållssysslor som först bör vara utförda för att en kvinna skall vilja ha sex.

Centerpartiet som har varit förslagets främsta förespråkare, gick rentav till val på att lova Sverige fler ivriga bävrar. Uttrycket är på grund av den innebörd det har på engelska även namnet på en stilbildande serie pornografiska filmer om kvinnor som slutar vara matade fågelungar och i stället börjar ha sex med varandra. Hur centern tänkte är fortfarande oklart, men antagligen hade det något att göra med just subventionerna av hushållsnära tjänster.

Vad förslaget får för effekter återstår att se. Uppenbart är emellertid att man förväntar dem så extrema att regeringen ännu inte vågar utsätta hela befolkningen för vad det än må vara. Det är därför för säkerhets skull bara de med en lön på över 46 000 kr i månaden som tjänar på att utnyttja avdraget. För alla oss andra är det billigare att gå ner i arbetstid och städa själva.

Text: Katrine Kielos