Namnbytet på UFO ett tecken – snart landar de

Det heter inte UFO längre. Det heter UAP. Det måste betyda något.

Text:

Toppbild: Marko Drobnjakovic/AP

Toppbild: Marko Drobnjakovic/AP

Det finns förstås en bokstavlig skillnad mellan Unidentified Flying Object och Unidentified Aerial Phenomena. Den första flyger och är ett föremål. Den andra befinner sig bara lite obestämt i luften och kan egentligen vara vad som helst. Men det är en rätt akademisk poäng, eftersom de UAP som är intressanta – de oförklarliga – är just de som flyger snabbt och byter riktning i ett huj och fastnar på radar, såsom föremål gör.

Så varför byta begrepp?

Antagligen för att folk med miljardbudgetar och fina titlar har bestämt sig för att intressera sig för saken. De vill inte bli ihopblandade med pårökta hippies i öknen i Nevada. Hippies kan få se UFO:n. De som uppbär en statlig lönegrad av rang ser UAP:s. Tomejto, tomato.

Allt detta är förstås väldigt amerikanskt. Barack Obama satt i tv och talade om UAP:s för någon månad sedan.

»Det finns saker jag inte kan berätta för er i sändning«, inledde han och redan där gick meningarna isär. Var det ett skämt? Var det allvar? Var det ett skämtsamt sätt att säga något allvarligt?

Välj själv.

Men sedan sa han särskilt ifrån att nu menade han allvar och talade om flygande föremål, eller luftburna fenomen, då, som dokumenterats men inte kan förklaras. 

Det var snarare del av ett skred, än en förvånansvärd avvikelse. En ny, officiell Pentagonrapport om UAP:s ska släppas den 25 juni. En hel del material har redan läckt. New York Times skrev en lång, allvarlig artikel om de oförklarade fenomenen i början av den här månaden. »Efter 75 år av tabu och förlöjligande, kan seriösa personer till slut diskutera de mystiska flygande föremålen«, skrev NBC News häromdagen. The New Yorker publicerade en stor artikel i april om hur Pentagon börjat ta frågan om UFO:n – de hade uppenbarligen ännu inte nåtts av promemorian om att det nu heter UAP:s – på allvar. Senatorer som Marco Rubio, kandidat i Republikanernas primärval, oroar sig. Högt uppsatta demokrater som Harry Reid ser till att skaka fram pengar för att undersöka de mystiska föremålen. Astrofysikern Avi Loeb vid Harvard hävdar att vi har haft besök av utomjordingar. En amerikansk investeringsfond med inriktning på rymden lade nyligen till UAP:s som en rapporterad risk för deras investerare i ett dokument till den amerikanska finansmyndigheten.

Begreppsbytet betyder helt enkelt att samhällets topp blivit UFO-loger, eller UAP-ister. Det verkligt intressanta är förstås vad det i sin tur betyder.

Man borde antagligen ha sett det komma.

Vilken dag som var den sista normala kan man käbbla om. Kanske den 10 september 2001. De senaste två decennierna har i alla fall varit en övning i tilltagande långsökthet med klimatkatastrof, kalifat och covid. Det är som om vi klivit in i den krystade tredje eller fjärde säsongen av en från början rätt bra tv-serie, som producenterna är för giriga för att lägga ner. Så här långt på fel sida av seriens höjdpunkt måste företagsledare vara galna miljardärer som reser i rymden, vetenskapsmän leka med virus som hotar mänsklighetens överlevnad och politiker ägna sig åt könsbyten och stimulanspaket som räknas i hundratals miljarder. Allt måste låta högre och högre och vad kan trumfa en världsomfattande pandemi, som gav regeringar möjligheten att stänga ner hela samhällen?

Inte mycket. Förutom utomjordingar. Det vi bevittnar är nästa, kanske den sista, tonartshöjningen. Om dramaturgin inte ska kollapsa bör besökarna landa helt öppet inom ett år, eller så.

Ta reda på var er ledare bor. Något kommer snart att be om att bli taget dit.

Text:

Toppbild: Marko Drobnjakovic/AP