Nu biter jag i det sura äpplet

"Jag biter nu offentligt i det sura äpplet och riktar ett varmt tack till statsförvaltningen. Det där skötte ni bra! Allt var inte bättre förr".

Text:

Toppbild: Christine Olsson / TT

Toppbild: Christine Olsson / TT

På ett redaktionsmöte nyligen föreslog jag en artikel i Fokus om hur landet sköts. Vi skriver naturligtvis om sånt hela tiden – skola, försvar, migration, lag & ordning, elförsörjning, folkbokföring, vård, et cetera – men min tanke var att ta ett samlat grepp och pröva hypotesen att… tja, det var bättre förr. Förslaget möttes naturligtvis med hånskratt och vitsar. ”Ja, absolut! Under vinjetten ’En gubbes funderingar’!” och annat liknande.

Nåväl, i helgen berättade Svenska Dagbladet den intressanta historien om hur Sveriges corona-strategi formades under de kritiska månaderna våren 2020. Där påminns om de domedagsprofetior, baserade på en smittspridningsmodell från Imperial College i London, som florerade vid tiden. Utan restriktioner skulle Sverige kunna ha uppåt 100 000 döda i covid till sommaren, varnade olyckskorparna. Alltså lika mycket som liemannen normalt tar under ett helt år, fast nu på bara ett kvartal. Och även med total nedstängning fick vi nog räkna med 40 000 döda.

Mest påfallande är ändå hur kyligt och professionellt våra ledande smittskyddsexperter hanterade krisen, i det upphetsade läge som rådde. I en mejlslinga diskuterade gruppen Imperial-modellen och påminde om att dess upphovsman, epidemiologen Neil Fergusson, hade gjort liknande apokalyptiska förutsägelser om fågelinfluensan och galna-ko-sjukan. Spådomar som hamnade ljusår från det slutliga utfallet. Sverige valde som bekant en annan väg än flertalet andra länder, med lindrigare restriktioner och stora inslag av frivillighet.

I senaste numret delar Tom Britton med sig av sina lärdomar av pandemibekämpningen. Han är professor i matematik, expert på smittspridningsmodeller och var en av dem som deltog i den där mejlslingan. Resonerande och lidelsefritt listar han både företräden och förbättringsområden med den svenska strategin, och hans slutomdöme uppfattar jag som gott.

Det är i linje med min egen lekmannamässiga bedömning och därför biter jag nu offentligt i det sura äpplet och riktar ett varmt tack till statsförvaltningen. Det där skötte ni bra! Allt var inte bättre förr.

PS. På fredag kommer Corona-kommissionen slutbetänkande. Då blir det kanske annat ljud i skällan…

***

Prenumerera på Fokus här.

Text:

Toppbild: Christine Olsson / TT