Ödestäder, konspirationsteorier och brasilianska rumplyft

"Enligt den satiriska konspirationsteorin utrotades samtliga fåglar i USA under åren 1959–1971 och ersattes av drönare. Jag tror jag får pippi."

Text:

Toppbild: Charlie Riedel / AP

Toppbild: Charlie Riedel / AP

Lördagen 16/4

Regissören Robert Eggers historiska storfilm The Northman, med Alexander Skarsgård i huvudrollen som hämndlysten viking, skapade oreda hos recensenterna. Eller kanske snarare – hos läsarna.

Så här löd rubriken i The Times: ”The Viking saga is a camp, laughable fiasco”. I SvD var åsikten den diametralt motsatta: ”The Northman. Makalös och originell”. Entertainment Weekly lutade mer åt att filmen funkade som matiné-underhållning: ”En ritt med Valkyrierna genom levrat blod och popcorn!” Aftonbladet i sin tur gav fyra plus och beröm: ”Ett svulstigt vikingaäventyr som slår det mesta i genren”.

Det är tydligt att man måste bilda sig en egen uppfattning.

***

Måndagen 18/4

USA:s kanske största turistmagnet – San Francisco – har blivit en spökstad.

Antalet fotgängare på gatorna har minskat med åttio procent jämfört med för två år sedan, uppger Ted Egan, stadens chefekonom, i ett reportage i norska E24.

Orsaken är naturligtvis pandemin. När den bröt ut år 2020 skedde en fullkomlig avfolkning av staden.

– Vi vet ärligt talat inte var alla håller hus, säger Ted Egan:

– De flesta jobbar hemifrån, eller det är åtminstone vad vi tror.

Stadens borgmästare London Breed lanserar nu en kampanj tillsammans med representanter för näringslivet under mottot ”Welcome back to SF”. Frågan är om man inte är lite sent ute.

Butiksdöden är påtaglig i centrum, San Franciscos klassiska ”cable cars” rullar i det närmaste tomma uppför kullarna och antalet lediga kontorslokaler har ökat med tjugo procent sedan coronaviruset fick fotfäste. Den omtalade hemlösheten liksom kriminaliteten har också stigit i takt med att staden avfolkats.

– Framför allt har det skett en förändring i synen på kontorsarbete, säger Berkeley-professorn Enrico Moretti i reportaget:

– I framtiden går vi till kontoret två till tre dar i veckan. Men kontoret som mötesplats kommer ändå behövas. Jag tror trots allt på en ljusnande framtid för San Francisco.

***

Tisdagen 19/4

Jag har just fått lära mig en ny förkortning: BBL. Vid en första anblick trodde jag artikeln i kanadensiska tidskriften VICE handlade om Black Lives Matter. Förkortningen visade sig stå för något helt annat – och av betydligt lägre dignitet: Brasilian Butt lift.

Rumplyftet har formligen exploderat i popularitet, åtminstone i skönhetsindustrins Mecka, Miami. Senaste statistiken från de legitimerade plastikkirurgernas organisation visar på 22 000 rumplyft förra året. Visserligen en västanfläkt jämfört med antalet bröstförstoringar – 193 000 – men ändå en klart stigande trend.

Till saken hör att operationen, som innebär att kirurgen disponerar om kroppseget fett till ändalykten, är väldigt smärtsam. Inte själva operationen – som sker under narkos – utan den följande konvalescensen.

– Att bli smärtfri efter en BBL kan ta sex till tolv månader. I alla fall för den som eftersträvar en saftig Instagramröv, berättar en kirurg som vill vara anonym.

När månde bubblan brista, undrar en förstummad krönikör.

***

Onsdagen 20/4

Just som man trodde att världen inte kunde bli mer galen läser jag i Guardians veckobrev om satiriska konspirationsteorin ”Birds aren’t real”. Grundaren, den 23-årige Peter McIndoe, startade rörelsen som en skämtsam protest mot högerextrema QAnon, som menar att bland andra Hilary Clinton ingår i ett internationellt nätverk av sataniska pedofiler.

Som en sorts motrörelse hävdade McIndoe att samtliga fåglar i USA utrotades under åren 1959–1971 och ersattes av drönare som laddar om batterierna genom att slå sig ner på strömförande kablar. Om en fågel släpper sin spillning på till exempel en bil, är det ett trick för att spåra fordonet och dess förare. Enligt samma teori mördades president John F. Kennedy på grund av sitt motstånd mot utrotningen av fågelstammen.

McIndoe hävdar att rörelsen växer lavinartat och numer har tusentals medlemmar. Sant är i alla fall att man finns på Instagram: birdsarentreal.sweden.

***

Torsdagen 21/4

Kreditkortshållare, mobil, nyckelring med kodade nycklar, väskan med datorn, hyrbilsnyckel och så solglasögonen. Jag rabblar orden tyst för mig själv, känner utanpå mina fickor och gör en visuell översyn. Jodå. Allt är på plats.

Vi hoppar in och styr mot flygplatsen. Nästa pärs – nu gäller det att få med sig allt till röntgenbandet. För att ta sig igenom en ny procedur. Av med kavaj, klocka, bälte, mobil och nyckelring.

– Hallå där, skorna också!

Tulltjänstemannen är butter och gör mig lätt nervis. Ser han inte att jag är en vanlig, harmlös turist?

Till slut är vi igenom och kliver ombord på flygplanet. Puh!

Fyra timmar senare kommer ett sms.

– Mr Tham, ni glömde er kreditkortshållare i en av lådorna vid röntgenbandet. Hur vill ni att vi ska hantera ärendet?

Jag tror att mitt skrik hördes ända till Övertorneå.

***

Text:

Toppbild: Charlie Riedel / AP