Putins ögonvitor kan avslöja – är han på riktigt?

Är det verkligen Putin som håller tv-talen till nationen där han hotar med kärnvapen? Det går nu, hyfsat enkelt, att ta reda på.

Text:

Toppbild: Sergei Guneyev/TT

Toppbild: Sergei Guneyev/TT

Är det verkligen Vladimir som håller tevetal till nationen och hotar med kärnvapen? Eller rent av en fejk-Putin? Frågan är berättigad eftersom fenomenet med deepfakes blir allt mer sofistikerat.

Kanske har ni sett skådisen Tom Cruise skymta förbi på sociala medier. Klädd i vit t-shirt och grön basebollmössa. Eller med bar överkropp i ett badrum. Eller på golfbanan med golfklubba i handen.

Well, alltsammans är fejk, fejk, fejk. Bakom Cruise välkända nuna döljer sig skådisen Miles Fisher, Tom Cruiselook-alike. Och bakom tekniken döljer sig belgiskfödde producenten Chris Ume.

Det handlar alltså om datorgenererade videos där man flyttar en persons ansikte inklusive kroppsspråk över till en annan person. Fenomenet är numer välkänt – och etiken alltmer omdebatterad – samtidigt som teknologin med artificiell intelligens hela tiden förfinas. Den har också givit upphov till ett skräckslaget uppvaknande inom internationella underrättelsetjänster.

Nu har dock forskare på University of Buffalo upptäckt en hyfsat enkel metod för att skilja deepfakes och äkta bilder.

I korthet handlar det om att undersöka reflektionerna i ögonen med hjälp av ett AI-verktyg. Om det är olika reflektioner i vänster och höger öga handlar det om en deepfake - om det är samma reflektioner rör det sig troligtvis om en äkta bild.

Har någon kollat Vladimirs ögonreflektioner?

***

Apropå annat elände som också drabbar världen.

Det finns 881 000 hundar i Sverige. En hund bajsar två gånger per dag. Det gör närmare 1,8 miljoner hundlortar - per dag. Allt detta enligt statistik från försäkringsbolaget Agria. Teoretiskt sett ska hundägaren plocka upp hundens avföring med bajspåse så fort husse och matte är ute med sin jycke i kommunens strövområden. (Lagen om nedskräpning på offentliga platser).

Hur många plockar då upp? Faktiskt hela 91 procent av hundägarna i landet enligt en undersökning från 2019, även den genomförd av Agria. Vilket i princip betyder att - nästan - alla plockar upp.

Personligen tror jag att hundägarna gör sig skyldiga till, ska vi kalla det, en lätt överdrift?  

Det är bara att se sig omkring – man behöver inte vara arkeolog för att finna talande lämningar på trottoarer och gångvägar. I övrigt skådar jag bjälken i mitt eget öga.

T ex häromkvällen. När det rådde rykande snöstorm, minusgrader, och ingen vaken tomte syntes på taken så långt ögat nådde…

Jag gav, utan betänkligheter, vår hund Tofflan fritt spelrum.

***

Häromdagen noterade jag i en DN-artikel en term som på pricken fångar vår tids ängslighet när det gäller hälsa och kost, nämligen - ”näringsdetektiv”.

Det handlar om att medborgarna så långt möjligt bör hålla kol på sitt intag av kolhydrater och proteiner.

Pust och stön.

Det är möjligt att ”rätt” föda ger en sund kropp och ett längre liv. Och förlagen gör onekligen sitt bästa för att förse oss med böcker om nyttan av raw food, vegansk-, vegetarisk-, antiinflammatorisk- och medelhavs-kost.

Men… blir vi lyckligare i själen av att bevaka vårt näringsintag? Vad väljer näringsdetektiven?

  • Hampa, alger, bipollen och ett glas havremjölk

eller

  • Steak frites med pommes, ”bea” och ett glas rött?

***

Förvisso ingen ryss björn men hemsk i sin framfart är just nu en nordamerikansk svartbjörn som helt skippat detta med att vara näringsdetektiv. Han struntar totalt i sin normala diet på myror och blåbär, bryter sig helt sonika in i villorna i Lake Tahoe-distriktet och länsar kyl och skafferier. Det hjälper inte att invånarna barrikaderar sig bakom låsta dörrar. ”Hank the Tank” som han numer kallas väger modiga 227 kg och spränger både garagedörrar och fönster i ivrig jakt efter människoföda. Hittills handlar det om dussintals villor som fått ovälkommen påhälsning. Djurrättsgrupper funderar nu på hur man ska få i väg Hank till ett lämpligt djurreservat.

För er som får associationer till Baloo i Djungelboken kan jag berätta att den, ”sluga dumma djungelbjörnen” (enligt pantern Bagheera i samma tecknade film) är en läppbjörn som vanligtvis håller till i Indien och Sri Lanka.

***

Glada nyheter för alla bastubadare! I senaste numret av Läkartidningen rapporterar man om en långtidsstudie av de medicinska effekterna av bastubad på 2 000 medelålders män.

Hypertoni, ischemisk hjärtsjukdom, hjärtsvikt, demens och vissa lungsjukdomar skulle enligt studierna kunna fördröjas eller förbättras med regelbundet bastubadande.

Naturligtvis medföljer en obligatorisk brasklapp.

”Det vetenskapliga underlaget är ännu inte tillräckligt för allmänna rekommendationer”, tillägger professor emeritus S Bertil Olsson vid Lunds universitet.

***

Inom någon eller några månader tillkännages mottagaren av årets Leninpris, det svenska kulturpris som årligen delas ut av entreprenören Lasse Diding ”till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition”.

Med tanke på svenska regeringens ovilja att tala klarspråk om utvecklingen i Ukraina kanske det räcker långt för en eventuell pristagare om hen vågar kalla Rysslands agerande för ett anfallskrig…

***

Vill du få Fokus i brevlådan varje vecka eller enbart digitalt? Teckna din prenumeration på Fokus här. 

Text:

Toppbild: Sergei Guneyev/TT