Så, vad tror ni? Är Biden senil eller inte?

Journalister, både här och i USA, vill ogärna gå Trumpanhängarnas ärenden. Men hur länge kan man undanhålla Joe Bidens vacklande hälsa för allmänheten?

Text:

Toppbild: Andrew Harnik/TT Nyhetsbyrån

Toppbild: Andrew Harnik/TT Nyhetsbyrån

Det är en kittlande tanke att fingret på knappen till världens största kärnvapenarsenal inte bara darrar, utan är kopplad till ett nervsystem som redan är på väg att lämna den värld som kan förintas. När vi äntligen blir av med bebisen i Vita huset får vi ett fossil i stället.

Men låt oss slänga in brasklappen direkt: det här är förstås rena spekulationer. I november förra året genomgick president Biden en läkarundersökning, stor nog för att Kamala Harris tog över presidentskapet i 85 minuter, medan Biden genomgick en koloskopi. Hon ägnade den historiska händelsen – det var första gången en kvinna var tillförordnad president – åt att titta på intern-tv från representanthuset, som just klubbade igenom ett stort utgiftspaket.

Biden hade en mindre polyp i tarmen, lider av mild polyneuropati och sura uppstötningar, rör sig lite stelare än förut och skulle ha nytta av att bära ortopediska skor, men i övrigt, försäkrade dr Kevin O’Connor, har vi att göra med en »frisk, kraftfull 78-åring«.

Så där ser ni själva. Bara elakt förtal av trumpister med ett löst förhållande till sanningen.

Å andra sidan: att politiska motståndare sprider elaka rykten om en president betyder inte nödvändigtvis att ryktena är falska. Trump skylls av sina motståndare för att vara en auktoritär narcissist med koncentrationsförmåga som en femåring med bokstavsdiagnos. Och han är i själva verket …

Ja, ni förstår.

Det skeptiker noterade efter undersökningen var att tolv specialister varit inblandade, men ingen geriatriker. Biden verkar inte heller ha genomgått kognitiva test av sådant slag som läkare ofta rekommenderar för äldre patienter. Och sedan är det presidentens uppträdande. Han glömmer bort namn. Han verkar ibland glömma vart han är på väg i sina resonemang. Under en frågestund med CNN:s Anderson Cooper fastnade presidenten i en märklig ställning med båda underarmarna rakt ut från kroppen och nävarna knutna, som om han bar raketaggregat på ryggen som han behövde manövrera. Och så vidare.

Om ni inte har hört så mycket om detta beror det på att journalister, både här och i USA, inte vill gå Trumpanhängarnas ärenden. Men saken är ändå tillräckligt påträngande för att kräva en del försvarstal. Den vanligaste linjen är att Joe Biden alltid varit en dålig talare med skraltigt minne och underlig kroppshållning. Han är inte senil, bara sig själv.

Inte så smickrande, men hur det än är med Joe Bidens åldrande, finns något här som är värt att lägga på minnet.

Det sägs ofta att vi i Sverige är dåliga på att ta vara på äldre och deras erfarenhet, inte minst inom politiken. Förra valet kom endast sex personer över 65 år in i riksdagen. USA brukar framhållas som ett exempel på motsatsen: En plats där äldre ges såväl respekt som plats vid bordet.

Och visst är det så, men notera kravspecifikationen: Amerikaner respekterar och stöttar äldre i offentligheten, på ett villkor: att de inte verkar gamla. Det handlar inte bara om det uppenbara i att man ogärna vill ha en dement president. Det handlar om att det inte är ett problem att vara över åttio, förutsatt att man uppvisar en vitalitet som åtminstone ligger någonstans kring femtioårsstrecket.

Den amerikanska respekten för hög ålder är egentligen respekt för dem som inte respekterar sin ålder. De som övervinner och besegrar sina år. Ett slags omvänd version av den gamla vanliga ungdomskulten, alltså.

Joe Bidens uppskattade livslängd är 97 år, menar läkarna, givet hans hälsa och familjehistoria. Han har nästan ytterligare 20 år på sig att bevisa sin ungdom.

***

Teckna din prenumeration här.

Text:

Toppbild: Andrew Harnik/TT Nyhetsbyrån