Slottsherren på Tidö fick som han ville

Tidöavtalet är en stor framgång – åtminstone för slottsherren på Tidö.

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg / TT

Toppbild: Fredrik Sandberg / TT

Inför det blåa lagets presskonferens i fredags spekulerades det flitigt i vad samarbetsavtalet mellan partierna skulle kallas. Oktoberuppgörelsen? Höstsolsfördraget? Blå pakten?

Att det i stället blev ”Tidöavtalet” är en mans förtjänst. Och då tänker vi inte på Axel Oxenstierna, som byggde barockslottet i Västmanland på 1600-talet, och som Liberalernas Johan Pehrson under pressträffen spexade om att kvartetten hade varit ”hemma hos”. Nej, värd för den redan sägenomspunna vistelsen var i själva verket slottets nuvarande ägare, David von Schinkel.

Enligt en vanligtvis välunderrättad källa hade han ”jobbat något alldeles enormt hårt” för att få de fyra prominenta gästerna att välja just hans hem för de hemliga överläggningarna. Att få rum för hela högen inklusive entourage var inga problem. Det finns över 5 000 kvadratmeter under tak att tillgå. Sedan spelade det säkert roll att egendomen är bekvämt beläget en och en halv timmes bilfärd från Stockholm.

Slottsherren är en multibegåvad man, verkar det. Förutom att driva godset har han startat sportbilstallet Team Tidö som deltar i motortävlingen STCC. Han har även grundat ett leksaksmuseum beläget i bergrummen på Skeppsholmen i Stockholm som sägs ha mer än 100 000 föremål i samlingarna.

Och den som är nyfiken på det nu ännu mer historiska Tidö kan besöka slottet sommartid då det visas för allmänheten. På ägorna finns även ett Cykelmuseum samt ett litet kafé. 

Oppositionen döpte genast om Kristerssons gäng till ”Tidölaget” och överenskommelsen till ”Slottsavtalet”. Återstår att se om det förmörkar framtidens bild av den historiska pakten.

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg / TT