Sveriges Radio och miljonärsmigranterna

Folkbokföringen har havererat med människohandel, trångboddhet och prostitution i kölvattnet. Men Sveriges Radio bekymrar sig mer över några fotbollsmiljonärers adresser.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Ekot toppade i morse med en nyhet om brister i folkbokföringen. Äntligen! Ämnet är underrapporterat och alla granskningar på området är angelägna. Under våren 2020 uppskattade Skatteverket att det finns cirka 200 000 felaktiga adresser i folkbokföringen. Och hur många papperslösa – det vill säga icke-folkbokförda – som befinner sig i Sverige illegalt är det förstås ingen som vet, men det finns gissningar på allt mellan 100 000 och 300 000 personer. I stadsdelar som det utsatta området Tjärna Ängar i Borlänge är exempelvis ungefär 4000 personer bosatta enligt officiell statistik. Vatten- och elförbrukningen samt polisens observationer antyder däremot att invånarantalet snarare är mer än det dubbla (vilket Fokus rapporterat om).

Bara under förra året gick över 10 000 personer som skulle utvisas från Sverige under jorden. Och sedan 2012 har Polisen haft i uppdrag att verkställa över 100 000 utvisningar, varav ungefär en tredjedel hade verkställts vid utgången av 2019.

Kaoset i Folkbokföringen har påpekats av flera statliga utredningar som också har konstaterat att en förutsättning för att komma åt den organiserade brottsligheten, inte minst välfärdsbrotten, är att myndigheterna kopplar grepp om vilka som befinner sig i riket.

Visste ni förresten att världens äldsta människa bodde i Sverige 2017? Statsvetaren Peter Santesson påpekade då i Dagens Samhället att det faktiskt fanns en person här som var ett halvår äldre än dåvarande världsrekordinnehavaren, Emma Morano i Italien. Men, som Santesson också påpekade, så stämde det inte. Kvinnans verkliga ålder var knappt 90 år. Hon invandrade till Sverige för cirka 40 år sedan och använde sig då av sin avlidna makes ex-frus identitet.

Men åter till Sveriges Radio. Vad handlade dagens stora avslöjande om? 10 000 papperslösa som arbetar som pizzabud till slavlöner? Barn i överfulla lägenheter som inte får gå i skolan? Skrupelfria människohandlare? Prostitution, droger, misär?

Nej, Ekot har i stället hittat ett fyrtiotal svenska fotbollsproffs i klubbar utomlands, men som fortfarande är skrivna här. Så vad är egentligen problemet med dessa miljonärsmigranter? Jo, att de eventuellt betalar sina skatter i fel land samt att de kan komma i åtnjutande av vissa välfärdstjänster i Sverige som de egentligen inte har rätt till.

Kosovare Asllani, Dejan Kulusevski och Jesper Karlsson är bland de spelare som nämns. De är alla stjärnor som tjänar multum. AZ begärde till exempel en bit över 200 miljoner kronor för den sistnämnde.

Den sjukvård de till äventyrs behöver är helt säkert av världsklass och bekostas med säkerhet av deras klubbar och/eller av privata sjukvårdsförsäkringar.

Att de fortfarande är skrivna i Sverige är väl snarare ett gott tecken än ett problem. Vill de kanske så småningom flytta hem med sina miljoner och därmed bidra med skatter och konsumtion till vårt välfärdsbygge?

Sveriges Radio får det i stället till att utlandsproffsen är kriminella och rentav borde lagföras.

– Om man har bott i Sverige och flyttar utomlands, utan att anmäla det till Skatteverket, riskerar man att göra sig skyldig till ett folkbokföringsbrott, säger John Nilsson, vice chefsåklagare på Skatteverket, till Ekot.

Skatteverkets verksamhetsutvecklare Jens Lindqvist verkar å sin sida bekymra sig mer över att verket silar mygg än att det sväljer kameler.

– Folkbokföringsregistret ska spegla verkligheten och har vi personer som är folkbokförda i Sverige när de i själva verket lever och bor utomlands är det ett problem, säger han.

Skatteverket uppger att det bor 10 452 326 personer i Sverige. Tack, Ekot, för att ni visat att det egentligen bara är 10 452 286. Var det inte precis det man kunde tro?

Text:

Toppbild: TT