Vem ligger bakom hästkebaben?

Kebabkött från en grossist i Dalarna innehöll hästkött. Men frågetecken återstår kring vem som är den skyldige.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Tonvis med kebabkött beslagtogs från en grossist i Dalarna. Anledningen var att man via provtagningar som gjorts hittat uppemot 30 procent häst i produkten, (vilket inte förekom i innehållsförteckningen), rapporterade P4 Dalarna. Rätten kebab kommer ursprungligen från det Ottomanska riket men det dröjde till början av 1980-talet innan kebaben började serveras i Sverige. Rätten består av någon form av kött, nöt, lamm, fågel eller fisk som serveras i bröd med sallad och såser till. Oftast inte häst.

Livsmedelsinspektören Mattias Nolåker berättade för P4 Dalarna att det kan vara svårt att lista ut vem som ligger bakom. Anledningen, menade han, är att leverantörskedjan kan vara lång. Hur som helst förbjöds den svenska grossisten från att sälja köttet. En utredning drog igång med målet att ta itu med hur det här kunnat inträffa och vem som kan tänkas ligga bakom. Den katastrofala upptäckten gjordes dock för sent. Det mesta hade redan levererats och serverats till restauranger och pizzerior i Dalarna. Den svenska grossisten lade skulden på den tyska producenten i leverantörskedjan och menade att det var deras fel. Nu återstår väl alltså bara att se om det verkligen är tyskar som ligger bakom. Spelar du på trav och bor i Dalarna bör du kanske, för turens skull, undvika att äta kebab där?

***

Text:

Toppbild: TT