Verklighetens kvinnor

Text:

Ända sedan regeringen Reinfeldt införde jobbskatteavdraget har en del pensionärer känt sig förfördelade eftersom de inte arbetar och följaktligen inte får dra av. Och det är folk som levt stora delar av sitt liv med ett skattesystem som gav oändliga avdragsmöjligheter; en tid då många hade som hobby att finna på fiffiga avdrag enligt principen går det så går det.

Inte konstigt att dessa pensionärer och deras organiserade talespersoner i PRO och SPF protesterar.

Det är en verklighet som alla partier har att hantera. I våras gjorde socialdemokraterna det genom en kampanj. »Det ska löna sig att ha arbetat«, löd rubriken som uppfyllde mer än halva annonsen.

Jag häpnade. Vet ingen i s-ledningen hur pensionssystemet fungerar? Vet de inte hur det låter när pensionerade arbetarkvinnor pratar? Det finns nämligen en annan verklighet. Samtidigt.

I helgen stod jag i Expressens valstuga vid Sergels torg några timmar. Pratade med ett par dussin människor om ditt och datt. Det fanns bara en fråga som kom upp om och om igen: Var finns miljöpartiets valstuga? Nåja, den kom upp denna vecka.

Det var bara två som ville prata pensioner. En gammal undersköterska och en tidigare hemsamarit. En på lördagen och en på söndagen. De var upprörda. Inte över »pensionärsskatten« som bristen på jobbavdrag för människor som inte jobbar kommit att kallas. De var arga på politiker och pensionärsföreträdare som talar om pension som uppskjuten lön och säger att det ska löna sig att ha arbetat. Trots att de slitit och släpat i hela sitt liv får de just inte ut mer i pension än de som aldrig lönearbetat, eller gjort det i mycket lägre grad än de själva.

Nä, de ville inte ta ifrån vänner och släktingar som skött man och barn på heltid deras inkomst. De eminenta damerna hade förståelse för att vi har en garantipension som ger alla som bott i Sverige eller inom EU/EES i 40 år efter fyllda 25 en inkomst som går att överleva på med viss marginal. Hur skulle det se ut om mer än varannan äldre kvinna skulle behöva gå till socialen?

I december fick drygt 1,8 miljoner svenskar ålderspension. 760 000 av dem hade inte arbetat ihop tillräckligt med pensionspoäng för att komma över den lägsta nivå alla får. De omfattas därför av garantipensionen, som i år ger en ensamstående 6 316 kronor i månaden efter skatt.

Därtill fick nästan 14 000 personer äldreförsörjningsstöd, det går till dem som inte uppfyller bosättningskravet. Oftast invandrare. Det ger i år ensamstående 4 786 kronor i månaden.

65-plussare med små inkomster kan få bostadsbidrag med upp till 93 procent av hyran. Det finns ett normaltak för ensamstående om 5 000 kronor, och ett extra tillägg som kan täcka upp till 6 200 kronor.

Bostadsbidraget måste man söka för att få. Många med liten pension låter bli. I fjol fick 260 000 pensionärer hyreshjälp. I snitt drygt 2 000 kronor i månaden.

Mina damer hade inget att invända mot detta. I sak. Men de vill inte höra det glada utropet »det ska löna sig att ha arbetat«. Då börjar de räkna och ser att de bara får någon hundralapp mer i månaden än den som aldrig arbetat och har hög hyra. Och själva har de alltid bott smått och billigt för att det ska gå ihop sig.

Ingen av dem frågade efter sänkt skatt. Undersköterskan önskade hellre hyreslägenheter med dans, kortspel och vin för pigga pensionärer. Insatslägenhet har hon inte råd med. Och de seniorboenden som byggs är bostadsrätter.

Hemsamariten bekymrade sig över bristen på jobb, inte minst för de unga. Utbildning är nog bra, men många ungdomar är inte motiverade och andra har redan läst länge. De måste få jobb, få in pliktrutiner och lära sig samarbeta med människor i olika åldrar.

Damerna var som vi väljare är mest. Vi tycker bra om somliga politiska förslag, håller andra för underliga och några för direkt dumma. Men det som får oss att tappa förtroende är när våra företrädare inte vet hur verkligheten ser ut. Som när de inte ser alla dessa äldre, främst kvinnor, vars långa lönearbete knappt har lönat sig. Åtminstone inte när det kommer till pensionen.

Regeringspartierna hade dittills hållit sig från den falska retoriken. Men i måndags visade det sig att moderaternas tidigare genomtänkta lånande av socialdemokratiska fraser slagit över i kleptomani. På DNDebatt lovade partiledarna pensionärerna sänkt skatt för »det ska också löna sig att ha arbetat«.

Må de inleda behandling innan vi får en borgerlig butler.

***
För övrigt säger sig [[Ilija Batljan]], s i Stockholms län, vilja värna medelklassen lika ofta som [[Fredrik Reinfeldt]] säger sig värna välfärden. Jag saknar ord – adjektiv. Mittig, mittigare, mittigast. Kan det va nåt?

Text: