Arkitektur: Alla tittar på Malmö

Text: Erik Hultkvist

Den 14 oktober i år skrev Stockholms finansborgarråd Annika Billström och landshövdingen Mats Hellström en debattartikel där de välkomnade ny och utmanande arkitektur i staden. Billström har framkastat en idé om skyskrapor vid Norra Station, men än så länge finns det inga konkreta planer. Stockholmarna har historiskt sett haft en försiktig hållning till nybyggnationer.

Spåren förskräcker – bland annat rivningen och omdaningen av city har lett till en viss skepsis mot större förändringar. I de ursprungliga planerna för Medborgarplatsen fanns till exempel ett högt bostadshus inritat. Protesterna och byråkratin förvandlade dock »Hagdahls pinne« till en stubbe, som är betydligt lägre än planerat.

Anders Permer, stadsplaneringschef på Stadsbyggnadskontoret i Stockholm, har märkt att stockholmarna inte längre är så avogt inställda till höga hus. Det beror på att flera nya byggnadsprojekt har lyckats, tror han:

– Hammarby Sjöstad har fått ett positivt mottagande och man har sett den uppmärksamhet som bland annat Turning Torso i Malmö och Göteborgsoperan har fått. Det har lett till ett ökat intresse för ny och modern arkitektur.

Det verkar inte bara vara i Stockholm som synen förändrats. I Helsingborg finns fyra projekt som omfattar mer eller mindre fastslagna planer på totalt sex stycken nya bostadshus mellan 10 och 15 våningar. I Göteborg ska hotellet Gothia Towers två skrapor få sällskap av en tredje på minst 28 våningar. I Örebro diskuteras två bostadshus på över 20 våningar söder om den centrala delen av staden.

Viljan att skapa nya landmärken kan också exemplifieras med det nya konsert- och kongresshuset i Uppsala, som är tänkt att bli en tredje stadssiluettsskapande byggnad, vid sidan om domkyrkan och slottet. Även om det inte kommer att bli så högt, så kommer det att sticka upp ovanför sin omgivning och förhoppningsvis dra blickarna till sig.

Hur stor betydelse allt detta nu kommer att få återstår att se. Vi kommer troligen inte att uppleva någon explosion av skyskrapor runt om i Sverige. De stadsarkitekter Fokus talat med verkar alla ha en fortsatt försiktig hållning och betonar vikten av att platsen är rätt för att höghusprojekt ska vara intressanta. Byggnader som Turning Torso kommer kanske att bli fler, men de kommer även fortsättningsvis att utgöra spektakulära undantag i de svenska stadsmiljöerna.