Dramatenchef: Skådespelaren får inga fler jobb

Text:

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Kulturminister Amanda Lind har i veckan träffat Dramatens styrelse för att diskutera arbetssituationen efter SVT-dokumentären   »Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, där det framgick hur hon blev misshandlad av en stjärnskådespelare vid Dramaten.

Det har fått skådespelaren Julia Dufvenius att reagera. I ett öppet brev till kulturministern riktar hon stor kritik mot Dramatens vd Eirik Stubø – utan att nämna hans namn.

»Hej Amanda Lind! 

Jag heter Julia Dufvenius och är en del av Dramatens fasta ensemble. 

Vet att du träffade vår styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström igår. 

Hoppas att Ulrika berättade om missförhållandena och tystnadskulturen på teatern. Hoppas hon berättade om oss som gått med ångest och rädsla. Om oss som gång på gång bett om hjälp och ignorerats. 

Vi som tagit avstånd från teatern i nuvarande skick«, skriver Julia Dufvenius.

Och fortsätter:

»Hoppas det framgick hur Teaterchefen möter upp jobbiga händelser med tystnad och frånvaro. Hoppas det framgick vad som subventionerats efter #metoo och #tystnadtagning. Hur extremt ointresserad TC är av jämställdhet och hur han systematiskt låtsas att han inte hört eller förstått situationer som är uppenbara. Hoppas det framgick hur arga och bedrövade många är.«

Nu uppger Dramatens vd i en intervju med Dagens Nyheter att skådespelaren inte kommer att fortsätta att få uppdrag på teatern.

– Det finns inga planer för ytterligare uppgifter, säger Eirik Stubø.

I morgon torsdag planerar Dramaten att hålla ett stormöte med hela ensemblen. Till Svenska Dagbladet säger Stubø att det är en stor oro internt som liknar allmänhetens reaktioner.

– Jag ska prata med personalen om situationen på Dramaten och hur upprörda många är, både över den dokumentär vi har sett på SVT Play och situationen på Dramaten med många som är kritiska och upprörda, ett stort tryck i sociala medier och en stor press i verksamheten, säger Eirik Stubø till DN.

Läs mer:

Johan Hakelius: Kulturministern förvandlar Josefin Nilsson till en politisk plattform

Nina van den Brink: Det handlar om Josefin – ändå hatar jag honom