Hemligt på kontoret

Text:

Bild: Robyn Beck/Scanpix

Chefens steg hörs i korridoren bakom ryggen. Snabbt går fingrarna över tangentbordet, pc-användaren trycker alt + F4. Facebookfönstret stängs ner.

En inte alltför ovanlig syn.

Männen är de största privatsurfarna. En av tio spenderar upp till två timmar på olika hemsidor som inte har med jobbet att göra. I topp ligger nyhetssajter, men även privat mejlande, streamad media och nätshopping är populärt, enligt en undersökning gjord på uppdrag av internetsäkerhetsföretaget Trend Micro. Hälften av de tillfrågade uppgav att de regelbundet uppdaterar sin statusrad på Facebook under arbetstid. Femtioplussarna privatsurfar minst på jobbet förutom när det gäller porr, där leder de ligan.

Många passar även på att fildela när de är på kontoret. I Jönköping visade det sig vid en analys att nästan hela kommunens bandbredd används för fildelning. Om man laddar ner eller sprider upphovsrättsligt material är det inte svårt att undersöka vem som ligger bakom, även fast det är kommunens nätverk som syns utåt.

– Vi hade tidigare en anställd som beställde varor i en elevs namn. De uppgifterna lämnade vi ut och vi skulle agera på samma sätt vid fildelning, säger Inge Hansson som är it-chef i Karlstad.

Ett sätt att komma undan är att surfa via en extern proxyserver för att hålla sig helt anonym. Det är alltså inte bara joltcola-drickande ungdomar som sysslar med sådant, som kanske den fördomsfulle tror.

– Det förekommer i de flesta av de 20 kommuner som vi har undersökt. Det är ju ett sätt att undanhålla vad man gör, men vi kan inte säga vad det är för hemsidor det handlar om, säger Anders Heland, vd på it-företaget Pulsen Integration.

Men om man bortser från olagliga nät­aktiviteter är det kanske inte helt fel att en del av nio till fem-tiden ägnas åt annat än arbetsuppgifter. Forskare vid universitetet i Melbourne har nämligen visat att den som privatsurfar är mer effektiv än den som inte gör det.

Tiden man ägnar åt att uppdatera exempelvis en statusrad på Facebook fungerar helt enkelt som en paus. Och pauser behöver människan.