Kontinentens kometer

Text: Ramin Rahmani

Bild: scanpix

(B) Kommer till Bok- och Biblioteksmässan.

Ousmane Sembène
Senegalesisk författare. Han var också känd som Afrikas bäste filmregissör. Han gick i islamisk skola och behärskade arabiska och franska. Hans romaner utmanade regeringseliten i Senegal.

Ousmane Sembène dog 2007.

Kofi Awoonor
Ghanansk författare och poet, föddes i dåvarande Guldkusten (Ghana). Han har gett ut en mängd dikter. »This is Earth, My Brother« (1971) är hans mest kända roman där han skildrar ewefolkets begravningsceremonier. Hans författarskap fick ett lyft på 1990-talet, bland annat med romanen »Comes the Voyager at Last« (1992) och »Herding the Lost Lamb« (2002).

Nuruddin Farah (B)
Född 1945, en somalisk författare främst inriktad på kvinnors frigörelse i postkoloniala Somalia. Hans mest berömda roman »From a Crooked Rib« (1970) skildrar historien om en nomadflicka som flyr ett arrangerat äktenskap med en äldre man. Han har levt i exil i 22 år.

Mia Couto
Född 1955 i staden Beira i dåvarande portugisiska Moçambique. Han anses vara en de viktigaste afrikanska författarna, böckerna har översatts till 20 språk. Efter Moçambiques självständighet 1974 arbetade Couto även en tid som journalist. Han skriver en form av kriminalromaner, där roten till brotten ligger i kolonialismen och befrielsekriget.

Petina Gappah (B)
Är en ung afrikansk författare. Hon föddes år 1973 i Zimbabwe och skriver sina verk framför allt på engelska, men också på shonanska. Hennes berättelser handlar ofta om den sociokulturella hierarkin i Zimbabwe.

John Maxwell Coetzee
Född år 1940 i Kapstaden, Syd­afrika. Han mottog Nobelpriset i litteratur år 2003. Ett motiv som återkommer i Coetzees skön­litterära böcker är hur det omänskliga sydafrikanska apartheidsystemet skapar och befäster sociala och mentala mönster hos människorna. Läsvärda böcker med detta tema är »I hjärtat av landet«, »Onåd« och »Järnålder«.

Nadine Gordimer (B)
Föddes 1923, i utkanterna av Johannesburg. Hon började redan som nioåring att skriva och fick sin första novell publicerad av Johannesburgstidningen Forum när hon var 14 år. Hon erhöll 1991 Nobelpriset i litteratur. Hennes romaner skildrar moraliska och psykologiska oroligheter i postapartheid-Sydafrika.

Wole Soyinka
Född 1930 i nordvästra Nigeria, som då var en brittisk koloni. Soyinka var den första afrikan som tilldelades Nobelpriset i litteratur, 1986. Han skildrar nutiden men använder afrikanska gudar som symboler i berättelser. Han har i omgångar suttit fängslad. Efter frigivningen 1972 skrev han boken »The Man Died« om tiden i fängelset. Wole Soyinka är även presidentkandidat till årets nigerianska val.

Sefi Atta (B)
Nigeriansk författare född i Lagos år 1964. Hennes debutroman »Everything Good Will Come« gavs ut 2006 och tilldelades det allra första Wole Soyinka-litteraturpriset. Sefi är numera bosatt i USA.

Chinua Achebe
Född år 1930 i Ogidi, Nigeria. En respekterad nigeriansk romanförfattare och kontroversiell litteraturkritiker. Han är en av 1900-talets mest lästa författare och skriver om afrikansk politik och afrikaner i västvärlden. Också följderna av koloniseringen av kontinenten. Achebes mest lästa verk, »Things Fall Apart«, från 1958, har översatts till över 50 språk.