Mitt universitet tystar debatten

Text:

Blogg

Jag har fått höra att jag är PK, politiskt korrekt. Ibland som ett konstaterande, ibland som ett skällsord, men jag väljer att ta det som en komplimang. Så kanske är det på grund av mina okontroversiella åsikter som jag aldrig har stött på den omtvistade åsiktskorridoren? I går gjorde den sig påmind från ett oväntat håll och i sammanhanget genom en oväntad person. 

Mitt gamla universitet har blivit samtalsämne nummer ett hemma i Svenskfinland. Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi ska arrangera en paneldebatt under rubriken »Jämställdhet ur mansperspektiv - en provocerande självklarhet?«. Det var tänkt att evenemanget skulle äga rum i ett av universitetens auditorium och en av debattörerna som bjudits in är Alexander Bard. Det kunde inte ett antal studerande och forskare tolerera. För en akademiker skulle denna debattpanel vara orsak nog för hen att skulle flytta sina projekt till ett annat universitet. Och ett upprop var igång.

»ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina utrymmen och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra«,löd skriften från uppropsmakarna.

Universitetets ledning sammanträdde och fann att debatten inte får anordnas under deras tak. Det var för många vid akademin som känner sig kränkta för hur debatten skulle ske, rapporterar Svenska Yle. Debatten kommer ändå att äga rum, men i en ännu obestämd lokal.  

Behöver jag, som numera självutnämnd PK-person, säga att jag tycker Alexander Bard ofta uttrycker sig sexistiskt? Behöver jag säga att jag ogillar hans debattstil och det inte borde understå vuxna människor att kalla oliktänkare för »bitch« eller »hora«? Jag skulle inte ha valt att bjuda in Bard, han får tillräckligt med uppmärksamhet som det är, och jag tycker det är märkligt att TV4 vill bli förknippade med honom. Och jag förstår de som skrev på uppropet, men utgången blev inte så lyckad.

I ett universitet ska det vara högt till tak. Debatten måste få flöda fritt. Håller man inte med behöver man inte delta, även om det vore bättre att ta debatten, argumentera och säga emot. Om någon institution ska stå upp för yttrande- och åsiktsfrihet så är det universitet. När obekväma åsikter tystas ner och debatten stryps urholkasuniversitetens samhällsfunktion.  

Åbo Akademi brukar uppskatta när alumner bryr sig om sitt gamla lärosäte. Därför vill jag passa på att ge mitt gamla universitet, som tafatt krumbuktar sig för att inte kränka någon, en hemläxa.

Så sent som i fjol arrangerades en studentfest där temat var »politiskt inkorrekt«. Iögonfallande nog var det min gamla ämnesförening, den statsvetenskapliga, »Vad har Trump, lakupoika och en abortdoktor gemensamt?« stod det att läsa i inbjudan där lakupoika refererar till den nidbild av en mörkhyad pojke som fram tills 2007 fanns på Fazers lakritsstänger. Svaret var att alla kommer att samlas på denna fest.   

Åbo Akademi, om Alexander Bard är för kontroversiell för att debattera i era salar, hur kommer det sig att studenter i nazikostym eller med blackface får festa loss under era valv? Ni borde dessutom fråga er själva om er undervisning i samhällsvetenskap alls håller måttet, borde inte studenterna veta bättre än så? 

»Sopa din egen trappa först«, brukade min mamma säga när jag klagade och skyllde på andra som barn. Jag tycker att Åbo Akademi borde ta fram sina största sopkvastar och städa upp rasismen som sker i det dolda istället för att förbjuda öppna samtal. Så PK är jag.