Sara Danius får nytt toppjobb

Text: Jonas Florén

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademiens sekreterare är i ropet i museikretsar. På Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm visas till och med 2 april modeutställningen »Couturens hemligheter«. Sara Danius spektakulära Nobelklänningar står i fokus, och det var hon som invigde på vernissagen.

Danius är fotokännare, och nu blir hon kurator för en stor fotoutställning på Moderna museet i Stockholm. Invigning: sommaren 2019. Till förfogande står museets gigantiska samling av cirka 100 000 bilder.

2018 och 2019 gör museet dessutom satsningen »Framför och bakom linsen« och lyfter fram några av fotohistoriens världsnamn med utställningar, visningar och samtal. Och på senare år har Moderna gjort en rad storstilade utställningar med stjärnor i genren som Wolfgang Tillmans, Cindy Sherman och Franceska Woodman. Fast frågan om Moderna museet nu medvetet positionerar sig som fotomuseum, avvisar vice museichefen Ann-Sofi Noring:

»Vi positionerar oss inte. Vi gör utställningar som vi tror intresserar människor. Vi ställer samlingen i dialog med samtiden. Fotografi är en del av det hela.«

I dag är fotointresset på kokpunkten. Högt tempo och lyhördhet för det som fångar stor publik har gjort Fotografiska museet till en succé sedan starten 2010. Publiksiffrorna är i halvmiljonklassen, precis som för Moderna museet. Fotografiskas nästa steg är ett dottermuseum i London. Nationalmuseums förre chef Berndt Arell är värvad som kurator.

Plats: stadsdelen Whitechapel; första vernissage: slutet av 2018; nästa steg: Fotografiska i New York.

I Stockholm finns ingen motsvarighet till det centralt belägna fotogalleriet Hippo­lyte i Helsingfors. Galleri för fotokonst är en närmast ekonomisk omöjlighet i Sverige, där namnkunniga ­fotokonstnärer i stället tar plats på de bästa gallerierna. David Molander och Tova ­Mozard ställer ut hos Gallery Cecilia Hillström, Maria Friberg hos Andersson/Sandström.

Numera gör sig också en annan scen gällande. Fotoforskaren Niclas Östlind har ställt samman utställningen »Publicerat« på Hasselblad Center i Göteborg. Den pågår till och med 6 maj.

»Boken är både objekt och utställningsform i sig. I dag gör fotografer internationella bokkarriärer. Det är en egen kultur med mässor, festivaler och priser. Genren samlar olika kompetenser, tryckare, formgivare, förläggare och fotografer«, säger Niclas Östlind.

 Foto – bästa utställningarna

– 7/4: Johan Bergström Hyldahls 3D-printrar på Gallery Cecilia Hillström i Stockholm

2/4– 27/5: Fotokonstnären Anna Clarén på Fotografiska museet i Stockholm.

13/4 – 15/4: Konstmässan Markets fotoscen på Liljevalchs i Stockholm.

19/5– 16/9: »Drome Vision« – drönarfoto på Hasselblad Center i Göteborg.