2:1-dieten

Text:

Bild: Ida Knudsen

Hur ska man göra för att pigga upp en cheesecake? Den amerikanska tv-kocken Paula Deen vet. Skär en lagom stor bit av kakan, strö över hackad choklad, paketera in biten i smördeg, fritera den, rulla den sedan i florsocker, lägg upp den friterade kakan på ett fat, strö över ännu mera florsocker och toppa med choklad- och jordgubbssås samt nyvispad grädde. Hennes bakverk finns att skåda i ett youtubeklipp som visats över 800 000 gånger.

Paula Deen är långt ifrån ensam om att inte nöja sig med klassiska bakverk. I maj – efter två månaders experimenterande – introducerade konditorn och New York-bon Dominique Ansel ett bakverk som kunderna köade i timmar för att få sätta tänderna i. Cronut som han döpte kakan till är en blandning mellan en croissant och en donut. Konsistensen beskrivs, föga förvånande, som frasig på utsidan och luftigt seg på insidan.

– Att korsa två bakverk är ett ganska nytt fenomen, säger Mia Öhrn, konditor och matskribent.

Hon tror att det beror på flera saker. Dels att det är lättare att sälja in ett bakverk som delvis redan är etablerat, dels kan man rida på vågen av en kaktrend genom att tillföra något nytt.

– När makronen var populär bakade jag exempelvis makronsemlor. De blev både goda och populära.

Trots cronutens relativt korta levnadstid har många redan börjat spekulera i vad som kan bli  nästa snackis inom bakverkens universum. Icecaron, en hybrid mellan glass och marängbakelsen makron. Eller crookie, där ett chokladkex bakas in i croissanten.

Att cronuten eller någon av deras föreslagna efterträdare skulle slå stort i Sverige är tveksamt.

– Cronuten är väldigt söt och i Sverige har vi en tradition av mindre söta bakverk. Dessutom tar de en evighet att baka. Att göra en croissantdeg tar ett dygn, därefter ska den kavlas, vikas och friteras.

Nej, vad det snarare tisslas och tasslas om i svenska konditorkretsar är det franska bakverket canelén. Kakan tillverkas av en pannkaksliknande smet och gräddas under hög temperatur i små kopparformar.

– Fast det är klart, även caneléer är svåra att baka. Och det är ju inget fel på vanlig kladdkaka.

Fakta | Så bakar du nytt

Tre tips från Mia Öhrn till den som vill skapa ett nytt eget bakverk: 

Tänk på att försöka få till olika konsistenser i bakverket. Konsistens är lika viktigt som smaken.

Utgå från ingredienser och bakverk du själv tycker om. Då är chansen större att resultatet faller just dig i smaken.

Utgå inte bara från svenska smaker och recept. Låt dig inspireras av bakverk från hela världen.