Alla ska med

Text:

De första observationerna förbryllade även de mest rutinerade av samtidsspanare. Iförda illasittande, stentvättade jeans, fleecetröjor och bekväma gympaskor gick det inte längre att skilja stilmedvetna konstkids från medelålders turister på New Yorks gator. Vad var det som höll på att hända? Sedan när hade komikern Jerry Seinfeld blivit en modeförebild?

Så, för några månader sedan, dök det upp en rapport från trendprognoskollektivet K-Hole som skingrade dimmorna. I »Youth Mode: A Report on Freedom« placerades individens strävan att vara speciell mot att vara fri. Besattheten av unika detaljer i syfte att särskilja sig från massan har gjort att människor inte längre förstår sig på varandra vilket lett till isolering, löd resonemanget.

»En gång i tiden föddes folk in i en gemenskap och var tvungna att hitta sin egenart. I dag föds folk som individer och måste hitta sin gemenskap«, mässade författarna och slog fast att indie-eliten arbetat så hårt med att vara precis att detaljerna till slut bara blivit tydbara för en allt mindre grupp. Lösningen för att bryta utanförskapet och återförenas med kollektivet är i stället enformighet och uttryckslöshet, »normcore«.

Nu har väl ändå hipphetens avantgardister slagit knut på sig själva, grymtar kritikerna. Men vare sig de vill eller inte har stilen – eller snarare attityden – etablerat sig som ett fenomen den senaste tiden. Inte minst i sociala medier. Foppatofflor, vita tubsockor, Adidas-mjukisar och för stora t-shirts med oklara budskap ges tummen upp på Instagram. Språkresestudenter, Applegrundaren Steve Jobs, karaktärerna i tv-serien »Vänner« och filmen »När Harry mötte Sally” är bara några av inspirationskällorna som framhålls som normcore-förebilder.

Den som i god tro rensat garderoben från mer folkliga plagg har alltså i själva verket begått ett stort misstag, om man ska tro dem som ägnar sig åt att väta pekfingret och hålla upp det i luften. Eller, om det vill sig väl, är du redan normcore. Du har bara inte förstått det tidigare.

Tre viktiga normcore-plagg

Träningsbyxor. Gärna i syntet och med någon typ av revärer.

Tofflor. Flip-flops, badtofflor med en bred plastrem eller mer vandringsbetonade, praktiska, tofflor med tygremmar fungerar bra.

Skjorta. Passform och färg spelar ingen roll, men löst och ledigt är att föredra. Stoppa in den i ett par lite för höga manchesterbyxor eller stentvättade jeans med ett skinnbälte för en fulländad look.