Allt ska ned

Text:

Av torkade köttstrimlor gör man jerky, det klassiska amerikanska snackset. En slags klubba av kött. Så hade Stockholmskrogen Frantzén/Lindeberg först tänkt servera sin renpenis.

– Jag har hört att samerna brukar äta den så. Men du kan ju tänka dig själv att gå runt och äta på en torkad renpenis. Det ser lite sådär ut, det blev för mycket, säger Björn Frantzén, en av ägarna.

I stället torkar han penisen och river den på rivjärn till ett pulver. Den strös som en sista krydda över en tartar på samma ren. Det smakar kött, säger Björn Frantzén. Typ torkad högrev, lägger han till.

I Kina finns Guolizhuang, en restaurangkedja som är specialiserad på penis. Där kan man välja djur: säl, häst, oxe, åsna. Det finns många fler. Olika arters penisar sägs ha olika kraft. De kan lösa hudproblem eller öka potensen.

Frantzén/Lindeberg talar också om det potenshöjande, men framför allt är penisen ett sätt att uppfylla gästernas förväntningar.

– Folk går till oss och förväntar sig att få någon annat än vad de äter på fredags-myset hemma. Vi har till exempel ankmage, torskhuvud eller tuppkam. Den långkokar vi och steker hårt i panna och glacerar med sherryvinäger.

Men renpenisen är också en del i den -resursmedvetna trenden att äta hela djuret. Trendens början brukar tillskrivas restaurangen St John i London och har spridit sig till flera svenska krogar.

På »Djuret« i Stockholm är konceptet att äta ett djur i taget och ta tillvara på allt. Men penisar brukar inte skrivas upp på menyn.

– Vi har många gäster så det är svårt att sätta upp sådana små delar som individuella huvudattraktioner. Skulle vi ha en renpenisrätt så skulle den vara slut efter två bord, säger restaurangchefen Daniel Crespi.

I januari serverade »Djuret« ren. De kom sprättade och urtagna från leverantören och penisarna var inte med. Men Daniel Crespi har smakat, hos Frantzén/Lindberg.

– Jag käkade den där rentartaren. Den var fantastiskt god, med rökt ålkräm, lökringar och annat. Penisen bidrog säkert med något, men det var inte den som dominerade.