Avkopplingen

Text: Jonna Dagliden

Vad händer med en människa som ständigt ser bilder och uppdateringar från sina vänners perfekta liv på sociala medier? Enligt trendbyrån The Future Laboratory i London börjar människor nu fundera på hur dessa bilder påverkar dem.

I en ny amerikansk studie säger sig många vara frustrerade över att deras vänner inte »är sig själva« på sociala medier. Drygt 40 procent säger samtidigt att de inte kan vara sig själva online. De är också frustrerade över att de inte kan visa sina »riktiga jag«.

Men, i stället för att känna sig stressade för att de inte har ett lika skönt liv som den som ständigt publicerar semesterbilder eller härliga middagar på Instagram, börjar många söka sig till motsatsen. Att stå utanför. Det blir snarare hög status att aktivt hålla sig borta från sociala medier. Ångesten av att missa något, Fear Of Missing Out (Fomo), håller på att bytas ut av Joy Of Missing Out (Jomo).

Just bristen på autenticitet online verkar vara den drivande faktorn i det nya beteendet.

– Man tycker att det är skönt att inte ta del av allas liv hela tiden. Samtidigt inser människor att de inte kan leva utan teknologi, de undersöker snarare hur det påverkar deras humör, säger Daniela Walker, journalist och trendanalytiker för The Future Laboratory.

Det är framför allt vanligt hos generationen som inte växte upp med en skärm i ansiktet. Nu funderar de på hur det var innan de konstant var online.

– När vi intervjuade människor till vår rapport var det en kvinna som var väldigt aktiv online men som berättade hur hon sökte upplevelser i verkliga livet när hon ville ha kul. Hon köpte ett obegränsat biokort för att det var det enda stället hon kunde komma på där hon var tvungen att stänga av sin telefon. Det är precis på det sättet Jomo yttrar sig, menar Daniela Walker.

FAKTA | Tre uttryck för Jomo

1. 99 Days of Freedom. Ett holländskt projekt som går ut på att hålla sig borta från facebook under 99 dagar för att se om humöret förändras.

2. L’isolé. En bar i Paris som infört ett sociala medier-förbud.

3. Moment. En app för att använda mobilen mindre. Man kan sätta gränser för hur mycket man ska hålla på med mobilen för att sedan varnas när man närmar sig maxtiden.