Bakom kulisserna

Text:

Jills jul

På anrika Grand Hôtel i Stockholm tar man julen på allvar. De som köpt biljett till årets föreställning med Jill Johnson får inte bara en klassisk julkonsert med stämningsfull sång, de kan också frossa i Grands hemlagade julbord som kockarna förberett sedan oktober.

– Lågkonjunkturen till trots så slår julfirandet besöksrekord i år, säger källarmästare Maria Maruska.

Det innebär att Grand Hôtels julgäster kommer att ha satt i sig 1,5 ton sill och strömming, 75 000 köttbullar och 1,7 ton julskinka fram till juldagen. Och 1 000 liter av den egna snapsen 1874 som bränns ute på Möja kommer att ha fuktat deras strupar.

Här går det inte lika vilt till som på många andra tillställningar i juletid.

– Det blir aldrig någon röjarstämning hos oss. Gästerna är mer inriktade på musiken och maten, säger Maria Maruska.

Golden Hits

Utanför nöjespalatset Golden Hits i Stockholm ringlar kön lång. Fem dagar i veckan, mellan den 19 november och 23 december, pågår julföreställningen. I grunden ligger den ordinarie krogshowen »Golden Hits Goes 70’s«, en hyllning till det glada 70-talet, som nu piffats upp med lite mer julbetonade nummer som Cornelis Vreeswijk-låten »Jultomten är död«. Ingen julmat serveras, det är de vanliga trerättersmenyerna som gäller, med paradrätter som t-benstek, anka och vildsvin. Varje kväll sätter sig 600 gäster till bords och passas upp av de serverande artisterna. När föreställningen är över öppnar nattklubben för dem som vill fortsätta kalaset. Stämningen är hög, firmafester blandas med möhippetjejer och grabbgäng.

– Det här är en fantastiskt viktig period för oss rent ekonomiskt eftersom flera kvällar i veckan är lika bra som fredagar och lördagar normalt, säger platschefen och schlagerräven Richard Herrey.

Ladan

För femte året i rad kommer 7 500 personer att under sammanlagt 9 föreställningar ha sett julshowen i Ladan utanför Båstad. Det skånska julbordet är uppdukat i två stora bufférum. Tydliga skyltar och sammanlagt 30 ingångar bidrar till att mildra det kaos som kan uppstå när 1 200 gäster ska ta för sig av den till stor del lokalproducerade maten. På en kväll går det åt omkring 1 600 skivor skinka och mellan 4 000 och 5 000 köttbullar. Klockan 21.30 startar showen som i år består av After Shave och Anders Eriksson med den Ofattbara Orkestern. 90 000 personer har sett julshowen Cabaret Cartwright,som gänget bakom Galenskaparna åker runt med i Sverige. Oscar Gyllström, platschef på Ladan, rekommenderar att gästerna lämnar barnen hemma. Åtminstone fredag- och lördagkvällar, då vissa företags julfiranden kan vara »ganska stökiga«, som han säger. I de populära dryckespaketen ingår två öl, 1 snaps och en avec per person. Efter showen underhåller dj:n i saloonen och Partybaren öppnas.