Förlossningssnacks

Text:

Ungefär som en blandning av lever och njure. Så beskriver Cayenne Ekjordh smaken av moderkaka.

– Mentalt skrek jag inombords, men jag tänkte att jag måste våga smaka, säger hon.

Cayenne Ekjordh arbetar som hem­förlossningsbarnmorska och erbjuder alltid sina patienter moderkakan för återhämtning. Det var på 1970-talet som hon hörde talas om människor i Kalifornien som åt sin moderkaka efter förlossningen.

Nu har trenden återigen fått ett uppsving, också den här gången i USA. Boomen kan till stor del tillskrivas en kvinna som heter Jodi Selander. Efter att ha lidit av depressioner, fick hon under sin andra graviditet höra av en akupunktör att äta moderkaka efter förlossningen kunde motverka förlossningsdepression. Vid födseln av sin dotter provade hon. Det fungerade så bra att hon efter det gjorde det till sitt uppdrag att sprida ordet.

Jodi Selander grundade 2006 föreningen Placenta Benefits i Las Vegas. Hon ger kurser, säljer kit för att omvandla moderkakan till pillerkapslar och t-shirts med älska moderkakan-budskap, driver placenta­benefits.info och twittrar från kontot ­@placentalady.

Fler har hakat på. Det finns de som till exempel erbjuder servicen att komma hem till nyblivna föräldrar och tillaga moderkaks­middagar.

Moderkakan förekommer inom olika kulturella riter hos människan. Men att det numera delas recept mellan medelklassfamiljer i Brooklyn är ändå något nytt. Faktum är att alla däggdjur äter moder­kakan efter att ha fött sina ungar. Även djur som till vardags är vegetarianer, som till exempel kor.

– Djur har inte ett intellekt där de värderar om den där moderkakan är bra eller inte. Den innehåller hormoner och järn. Det är ju så naturen har tänkt sig. Förmodligen behövs den för att hjälpa kvinnan att återhämta sig, säger Cayenne Ekjordh.

Återhämtning är enligt förespråkarna den största fördelen. Den ska även kunna motverka barnlöshet, depression och andra sjukdomar. Från vetenskapen sida har dock inte några medicinska verkningar kunnat bevisas. Även om tanken på att kalasa på sina egna förlossningsrester kan verka hårresande och av vissa liknas vid kannibalism, så är det inte olagligt på något sätt. Från svenska lasarett är det helt okej att ta med sig sin moderkaka hem om man frågar.

Tips | Tillagningsmetoder

Tre sätt att inmundiga moderkaka:

• Mixa rå tillsammans med rödbetssaft.

• Torka och inkapsla till piller.

• Gör en stuvning tillsammans med grönsaker.