Försening välkommen

Text:

I decennier har väntan på ett anslutande flyg inte varit något annat än ett nödvändigt ont. Men de dagarna är förbi. Flygplatser världen över satsar nämligen allt på att få resenärerna att trivas. Den som har en stund över kan exempelvis äta på stjärnkockars restauranger, gå på bio, få en spabehandling eller se en konstutställning.

Det nya utbudet har sin förklaring. Eftersom resandet ökar har flygplatserna blivit alltmer välbesökta. Enligt Airports Council International passerade mer en fem miljarder resenärer någon av världens flygplatser under 2011. Med andra ord, fem miljarder potentiella kunder för flyplatsägarna.

– I dag är ungefär hälften av våra intäkter icke-flygrelaterade och vi är övertygade om att den andelen ökar i framtiden, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på det statliga bolaget flygplatsbolaget Swedavia.

De senaste åren har bolaget arbetat hårt med att få flygplatsbesökarnas behov tillfredsställda. Under våren har nya terminaler med matdistrikt och shoppingstråk invigts på både Landvetter och Arlanda. Men ska man sticka ut i flygplatsdjungeln gäller det att vara innovativ. På Ibiza öppnade förra året världens första flygplatsdiskotek. I franska Lyon kan de som tröttnat på att ta hissen ner till terminalen i stället åka rutschkana.

Och för de riktiga entusiasterna finns möjligheten att åka på en flygplatscharter och besöka fyra flygplatser i fyra länder på 48 timmar. Resan startar i Hongkong där resenärerna får se 4D-film på en biograf, besöka ett Disneyland i miniformat och spela en niohåls golfrunda. Resan går vidare till Taiwans flygplats där man kan besöka Hello Kitty-land eller – för den mer finkulturella – låna en Ipad och läsa någon av flygplatsbibliotekets 400 böcker. Nästa stopp är Singapores flygplats Changi som främst är känd för sina exotiska trädgårdar. När man avverkat trädgårdarna kan man ta ett dopp i flygplatsens inglasade takpool. Slutdestinationen är Sydkoreas flygplats Incheon där den som fått hemlängtan kan låna ett par skridskor och drömma sig tillbaka till den svenska vintern.

Fakta | Flygplatser du ska undvika
1. La Guardia Airport, New York. Hamnar ofta på jumboplatsen i ranknings­listor över världens flyg­platser eftersom den är liten och överbelastad.
2. Charles du Gaulle, Paris. Stor och svårnavigerad flygplats eftersom de flesta skyltarna är på franska.
3. Manila Airport Terminal 1, Filippinerna. Förfallen och smutsig. Dessutom rasade taket in i fjol och två människor skadades.