Hemglass

Text: Heidi Hakala

Bild: Mareike Timm

För några år sedan ploppade surdegsbagerier upp som svampar ur marken. Därefter var det mikrobryggeriernas tur, en trend som var så stark att den orsakade humlebrist. Nu har turen kommit till hemgjord glass. När allt fler små glassbarer nu slår upp sina dörrar är det en förlängning på samma trend – långsam kost som kräver tid och handlag.

De mest entusiastiska glassmakarna i Stockholm ger sig ut i skogar och till odlingar för att själva plocka fläderblommor, bär och rabarber. Såser och krämer kokas från grunden på plats och ställe. Andra nöjer sig med att köpa in råvarorna, men de ska vara färska och gärna närproducerade och ekologiska. Och glassmeten ska självklart göras från grunden och helst stå nerkyld över natten.

Den kvalitetsmedvetene har omfamnat glassen. Medan familjen Svensson tidigare lastade in litervis med glass i frysen är allt fler i dag redo att punga ut en femtiolapp eller mer för en halvliter kvalitetsglass.

– Den medvetne konsumenten nöjer sig inte med en gurka, ett bröd eller en kula glass. Det ska vara en god gurka, ett bröd gjort på ett riktigt bra mjöl, bakat i vedugn. Och det ska vara en glass gjord på naturliga råvaror, utan färgämnen och smakförstärkare, säger Kim-Benjamin Falkarp, delägare i glassbaren Fryst på Kungsholmen i Stockholm.

Den experimentlystne glasskonsumenten kan passa på att driva lite empirisk forskning. Glassbarerna kommer ständigt med nya innovationer och smakerna varierar. Havssalt, popcorn, öl, glögg, ingefära, morot, lussekaka och pepparrot – smakerna varierar efter säsong och väder. Varma dagar gäller syrliga sorbeter och krämig pistageglass på kyliga kvällar.

Varje år äter svenskarna 11,5 liter glass per person. Här finns alltså både magar och en marknad att mätta.

Fakta | Rätt sätt äta hemgjord glass

Ice cream sandwich. Det trendigaste sättet att äta glass i New York i sommar. Hemgjord glass fungerar som »biffen« i en hamburgare gjord på två småkakor.

Sorbé colonel. Häll lite alkoholhaltig dryck över glassorbeten för sommarmiddagens för- eller efterrätt. Som grapefrukt – och camparisorbet eller gräddglass med whisky.

Glass med färska bär. Klassikern som alltid fungerar.