Jakten på den försvunna festen

Text:

En undran sent i vinterstockholmsnatten har varit varför människor ställt sig i femton minusgrader i en lång kö på Hornsgatan i Stockholm. Där inne, på restaurang Häktet, i ett avlångt rum med låg takhöjd finns en bar och några bord. Det är ett sådant ställe där alla män har skägg, de flesta är snygga och vissa tar med sig sina skidor som samtidsmarkerande accessoar. Trevligt, men kanske inte något man köar för. Men de som tänker så, gör det för att de inte är invigda.

Ibland ser man gäster försvinna in i den dörr personalen använder i ena hörnet. Den som går till köket. Där inne finns en hemlig toalett och ett hemligt bord för fler gäster.

Har man hittat kökshänget kan man passera genom en trång hall, upp för några trappsteg och hitta en ny bar. Där kan man se semikändisar dricka vin och uppfyllas av känslan av att veta något inte alla vet. Av att ha hittat till det innersta. Det är fel.

För att komma till det innersta ska man inte ens gå in på själva stället. I stället ska man välja ingången till vänster, som ser ut som en helt vanlig ytterdörr. Där finns en liten ringklocka. Har man tur blir man insläppt av en bartender som sedan serverar cocktails vid bordet.

Inspirationen till fenomenet att ha gömda utrymmen kommer från trenden med speakeasy-barer, sådana som påminner om tjugotalets förbudstid, och har varit inne i New York i några år. Men till skillnad från tjugotalet är det inte förbjuden alkohol som lockar på speakeasy-ställena i dag, utan känslan av att vara invigd.

Tjoget, också ett nytt trendställe på Södermalm i Stockholm, har dragit den snygga cocktailbaren med gammaldags känsla till en annan nivå. Den finns vid sidan om den vanliga baren och har stora fönster ut mot resten av baren. Det är inte ett chambre separée för dem som vill sitta ifred, utan för dem som vill visa upp sin exklusivitet.

Det är lätt att tro att det är ett stockholmsfenomen att ett uteställe behöver ha ett mystiskt vip-rum för att roa. Men allt började i Göteborg. På indieklubben Jazzhuset brukade viktiga gäster bli inbjudna i köket. Där stod de bredvid diskmaskinen och hoppades på att få ta en öl med Håkan Hellström, men fick oftast nöja sig med hans gamla kompgitarrist Timo Räisänen.

Fakta | Tre sätt att vara med

Så hittar du till pudelns kärna.

1. Googla. Det finns sajter som samlar hemliga barer runt om i världen. Och det skrivs massor av artiklar om dem.

2. Tjuvlyssna i toakön. Folk som har hittat gillar att skryta om det för sina vänner.

3. Ha pengar. I rummen för de invigda får man vara beredd att betala för dyra drinkar.

Läs mer: Hemliga fester för utvalda