Kravmärkt kopulering

Text:

För några år sedan dök det upp en debatt om p-piller. Pillret, som godkändes av Medicinalstyrelsen i Sverige för 50 år sedan, hade länge beskrivits som en feministisk seger. Tack var p-pillret kunde kvinnan själv ta kontroll över sitt sexualliv och bestämma när hon ville föda barn. Men så kom kritiken. Många kvinnor vittnade om biverkningar som depression och minskad sexlust. Konsekvenser som vården inte tog på tillräckligt stort allvar, menade kritikerna. Andra pekade på att pillrena inte bara drabbade kvinnor.

Även miljön tog stryk av hormonerna. Forskning visade nämligen att de kunde vara skadliga för miljön även i låga doser. Dessutom var våra vattenreningssystem inte byggda för att ta hand om hormonerna som i slutändan kissades ut.

Men det finns ett alternativ för dem som vill undvika hormonella preventivmedel och samtidigt värna om miljön. Så kallade gröna kondomer.

Företaget Fair Squared till exempel, tillverkar kondomer av gummi från ansvarsfullt skötta planteringar. Till skillnad från vanliga odlingar, där gummiträden töms på sin sav upp till sju gånger om dagen vilket leder till att träden bara lever ett par år, tappas de »gröna« träden mer återhållsamt och har en livslängd på 25 år eller mer.

Amerikanska Glyde har i sin tur lanserat veganska kondomer, med tistelextrakt i stället för mjölkprotein. Brittiska French Letter lägger i sin tur krutet på att förbättra villkoren för gummiproducenterna och marknadsför sina produkter som Fair-trade-märkta. Eko-tänket gäller inte bara kondomindustrin. San Francisco-företaget Good Vibrations har utvecklat ett helt eget sortiment med miljövänliga sexleksaker.

Har man inget till övers för miljön finns andra anledningar att välja kondom som preventivmedel. Det är det enda preventivmedel på marknaden som skyddar mot könssjukdomar och ofrivilliga graviditeter samtidigt. Och enligt RSFU:s undersökning Kådiskollen uppfattas en person som föreslår kondom som ansvarsfull, omtänksam och vuxen.

Fakta | Andra miljövänliga gummiprodukter

1. Menskoppen är både ett billigt och miljövänligt alternativ.

2. Naturgumminappen är helgjuten och nedbrytningsbar.

3. Yogamattan tillverkad av naturgummi och återvunnen bomull.