Livsuppehållande åtgärder

Text:

Bild: Linda Dybeck

Planerat åldrande har länge varit ledstjärna för den bredare klädindustrin. Kunden köper en tröja. Efter en viss tid känns den hopplöst omodern, alternativt går sönder och rensas ut ur garderoben. Kunden börjar sukta efter en ny tröja och så upprepas cykeln – allt enligt ett sinnrikt uträknat system.

Men samtidigt som teknikföretag, däribland Apple, i allt högre utsträckning anklagas för att hålla igång konsumtionen med liknande strategier finns tecken på att modeindustrin går åt motsatt håll. Stilkänsliga skribenter delar flitigt husmorstips på hur man vårdar sina kläder och skor och flera märken erbjuder möjligheten att lämna in plagg för lagning.

– Det finns dels en trend som drar åt det välklädda samtidigt som folk vill hitta saker som håller länge. Investerar man i sina favoritskor blir det automatiskt så att man tar bättre hand om dem, säger Emma Elwin, en av grundarna till Make it last, ett digitalt magasin som lyfter fram hållbara initiativ inom mode och skönhet.

Vissa märken går till och med så långt att de har en livslång garanti för sina produkter. Skotillverkaren Dr. Martens har exempelvis ett par »For life«-kängor som lagas eller ersätts efterhand så länge de inte utsatts för »orimlig misshandel«, och friluftsmärket Patagonia lovar att laga och till slut återvinna kläderna de sålt. På hemsidan finns en stridsskrift signerad vd:n Rose Marcario.

»Låt oss uppträda som ägare, inte konsumenter, och reparera snarare än att tillfoga planeten någonting nytt«, predikar hon under rubriken »Reparation är en radikal handling«.

En billig grönmålning av en i grunden miljöbelastande verksamhet, avfärdar kanske cynikern tilltagen. Samtidigt finns det om inte annat ekonomiska incitament för att besöka skomakaren eller ta fram syskrinet oftare.

– Titta bara på hur våra mormödrar och morfäder tog hand om sina kläder. Gör det till en rutin att på söndagen gå igenom och se om någonting behöver lagas eller putsas och ta en titt på om några skor behöver klackas om, föreslår Emma Elwin.

Fakta | Tre tips för en långlivad garderob

  1. Investera i kläder, skor och accessoarer som du kan se dig själv i en lång tid framöver.
  2. Håll efter dem och läs på om hur du sköter materialet. Tänk också på att alla skor inte klarar alla väder.
  3. Tvätta inte i onödan. Vädra gärna eller punkt-tvätta enstaka fläckar.