Mannen utan fel

Text: Lars Nylin

Bild: Scanpix

Han är 1,90 lång och dömer fotbollsmatcher med en dedikation som gör att han även i den aspekten höjer sig över omgivningen. Rosetti, till vardags hotellchef i födelsestaden Turin, har dömt i Serie A sedan 1996 och internationellt sedan 2002. Vid EM 2008 dömde han såväl den första matchen som finalen Spanien–Tyskland, och han är favorit att få döma sommarens VM-final.

Till hans historia hör att han är en av få italienska fotbollspersonligheter som kommit ur korruptionsskandalen »Calcio­poli« starkare än han gick in i den. Huvudperson i mutskandalen, Juventus despotiske bas Luciano Moggi, är en fotbollsledare som använder alla trick för att få fotbollspampar och domare på sin sida. Utrustad med sex mobiltelefoner och 300 Sim-kort ringde Moggi, visade den senare polisutredningen, under två år mer än 100 000 kreativa telefonsamtal.

Vad Moggi inte visste var att en korruptionsutredning lyssnade av hans samtal. I ett av dem sa Moggi till det italienska fotbollsförbundets domarbas Paolo Bergamo – om Rosetti och hans mytomspunna domarkollega Pierluigi Collina:

– Dom är för objektiva. Om du inte straffar Rosetti och Collina kommer alla de andra domarna tro att de kan göra som de vill.

Efter att detta avslöjades i polisutredningen har Rosetti i vissa läger upphöjts till de ofelbaras skara. Inför VM har han tränat med »La Nazionale« på deras träningsläger i Sestriere, och Rosetti sa i ett pressmeddelande:

– Jag går igenom ett särskilt förberedelseprogram som ska göra att jag kan anpassa mig till förhållandena i Sydafrika. Jag vill vara 110 % redo när turneringen startar.

Precis vad som krävs av en finaldomare. Och kanske i synnerhet om denne är italienare.