Nackstöd

Text:

Bild: TT

Det finns ett omtalat tillfälle under Steve Jobs karriär då allt hade kunnat gå åt skogen. Applegrundaren hade varit i Japan och upptäckt att de anställda på Sony bar uniformer på jobbet. Djupt inspirerad presenterade han sitt förslag för de anställda: En tröja i slitstark nylon. Med blixtlås och löstagbara ärmar, så man kunde göra den till en väst. Så praktiskt!

De anställda var dock inte lika förtjusta över tanken på att förvandlas till ett ur-och-skur-dagis. Chefen blev utbuad.

Fast besluten om att skaffa en jobbuniform, om så bara åt sig själv, tog Jobs hjälp av en annan japansk designer. Denne lät sy en svart tröja med låg skorstenskrage. Eller inte en. Flera hundra, så att de skulle räcka karriären ut.

Många är de som genom tiderna utnyttjat polotröjans signum: värdighet genom minimalism. Denna röda tråd finns med i polokragens alla glansperioder, även nu, när tröjan är trendig igen.

Den svarta, lågkragade polon som Steve Jobs bar klädde sig pjäsförfattaren Noël Coward i redan på 50-talet. Tillsammans med sociologen Michel Foucault blev han stilförebild för generationer av konstnärer och intellektuella, något Dagens Nyheters reporter Fredrik Strage förklarat med att plagget framhäver huvudet: »Halsen blir lång och smal, en piedestal till ett huvud fullt av originella idéer. Den svarta polotröjan fungerar som en intellektuell push up-behå.«

En framgångssaga för alla, helt enkelt. Utom för polotröjan själv, vars uppgift alltså mest varit att inte vara det ena eller det andra.

Men när vintern 2015 övergår i vår skönjs en polotröjans revansch. På Christian Diors modeshow i Tokyo i december glittrade det om modellernas halsar. Deras polokragar var i silver, täckta med paljetter.

Återstår att se om Japan denna gång lyckas påverka modet. Annars fanns också ett annat plagg på catwalken under de senaste modeveckorna: den jobska skorstenskragen.

Fakta | Tre stilbildande polobärare

Audrey Hepburn, skådespelare. Pionjär för 60-talets poloboom med sin lösa krage i filmen »Breakfast at Tiffany’s«.

Michel Foucault, filosof. Stilförebild intill det skrattretande för franska intellektuella.

Carl Sagan, astronom och författare. Bar gärna polotröja med ribbstickad krage under kavajen.