Snårig vitaminbomb

Text:

Bild: Ida Knudsen

Nyponet må vara krångligt. Det ska plockas i stickiga snår, det ska rensas och de där vita trådarna som passar perfekt som klipulver måste undvikas. Men har man väl lyckats med det utan att skada sig, väntar något fantastiskt.

De senaste årens diettrender har breddat användningsområdet för rosenfrukten. Nyponet används i mellanmålsbars, blandas i gröt, i smoothies, strös över filen. För den med mindre asketisk livsstil går det att göra gammaldags nyponsoppa med massor av socker i till dessert, nypongelé eller inlagda nypon till söndagssteken.

Men det fina är egentligen inte alla användningsområden eller den finstämda syrliga smaken, utan nyttigheterna. Nypon innehåller stora mängder c-vitamin och är ett bra alternativ till citrusfrukter under vintern.

– Man har höjt rekommendationerna för hur mycket c-vitamin vi behöver per dag. C-vitamin  är vattenlösligt, så kan man koka nyponen ska man använda lite vatten för att inte bli av med effekten, säger Marie Olsson, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

En studie därifrån visade att nypon hämmar delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Nypon innehåller förutom mycket c-vitamin också karotenoider, som tros ha gett effekten i samverkan med vitaminerna. Undersökningen var inte tillräcklig för att dra några slutsatser om att nypon är cancerförebyggande, men Marie Olsson beskriver den som ett intressant första steg, och universitetet ska fortsätta titta på nyponets effekter.

Forskning vid Lunds universitet har också visat att nypon påverkar kolesterolvärden och blodtryck positivt. På möss kunde forskarna dessutom se att nypon gav viktminskning, men det resultatet fick de inte på människor.

För den som inte tror på självhushållning eller bara har ont om tid till att tampas med taggiga buskar går det att köpa färdigmalda hela nypon i hälsokostbutiker. Mjöl av malda nyponskal finns numer i vanliga mataffärer.

Den som vill plocka kan börja nu och hålla på så länge de sitter kvar på busken. Även skrumpna nypon går att äta, men de är ännu svårare att rensa.

 Fakta | Andra gratissaker att plocka

1. Trattkantareller. Kan plockas långt in på hösten, även om de klirrar av frost.

2. Ekollon. Rostas i ugn tills skalet blir brunt. Skalas, saltas, smöras och äts som snacks.

3. Rönnbär. Till gelé eller sylt, eller torkade i müslin.