Upphettat

Text:

Bild: Studio dag

Det var under en slädtur i Sverige för några vintrar sedan, när han satt invirad i renhudar och tittade på ångan som steg upp från hästarnas svettiga kroppar framför honom, som den holländske designstudenten kom på idén.

När Guus van Leeuwen, som studenten heter, kom tillbaka till Holland satte han i gång med att konstruera elementen. Genom att böja och bända metall formade han fram djurskulpturer i verklig storlek. Resultatet blev en ren, en vädur och en fjällräv. Ovanpå metalldjuren hänger ett tillhörande skinn från respektive djur stoppat med vete som effektivt behåller värmen. Skinnet kan plockas av från armaturen och användas som en värmande kudde eller filt.

Holländaren är helt rätt i tiden. För något håller på att hända i elementbranschen. De vita vågmönstrade radiatorerna har fått konkurrens av designade diton.

Framför allt är det italienarna som är på frammarsch. Elementdesignföretaget Scirocco har bland annat skapat element i form av färgstarka gem och legobitar.

Den italienska arkitektfirman Ad hoc har i sin tur formgivit radiatorer som påminner om en hopvirad silverfärgad trädgårdsvattenslang.

Även i Sverige har man börjat få upp ögonen för designade element, berättar Anne Metsalid som tillsammans med sin man driver ett företag som köper in radiatorer från just Italien.

– Element är inte längre något man behöver gömma bakom soffan. I dag kan elementen få synas, de ska vara en del av inredningen helt enkelt, säger hon.

Men svenskarna är än så länge försiktiga. De designelement som säljer bäst är moderniserade versioner av klassiska radiatorer.

– Man kan säga att det är stilrena nytolkningar av vanliga element. Sen säljer vi också radiatorer som är mera av ett konstverk men de är betydligt dyrare, vilket inte passar alla plånböcker, säger Anne Metslaid.

Smakar det så kostar det. För Guus van Leeuwens djurelement till exempel, får man betala från 50 000 kronor och uppåt.