Både omtyckt och en främmande fågel

Fredrik Hedberg Eddahri, läkare, rappare och komiker, dog den 26 november. Han blev  46 år gammal.

Text: Staffan Heimerson

Bild: TT

”Big Fred”, som han kallades, var en omtyckt men aningen främmande fågel som rörde sig i Storstockholms rap-kretsar, bland annat. När han nu sörjs är det därför i mera ovanliga ord än för andra nyss avlidna: 

”… fett älskad av många”, heter det exempelvis i en hyllning på Instagram. 

Fredrik Mikael Rachid Hedberg Eddahris pappa kom från Marocko. Mamman var svenska. Han föddes i Rinkeby, visade tidigt prov på både talang och utstrålning och började därför karriären tidigt med yrken som rappare, skådespelare och programledare.  

Han nåddes så stora framgångar på dessa områden att det nästan sågs som ett svek när han 33 år gammal gjorde sitt livs u-sväng och utbildade sig till läkare i Lund. 

Detta konfunderade rapparvärlden. Fansen undrade och resonerade på nätet: Kan det vara sant? Signaturen  Andy Flag postade, när han i universitetskatalogerna hittat ett namn: ”Men är detta inte en annan läkare? Finns ju en Fredrik Hedberg Eddari som fortfarande är läkare. Vad jag vet (vilket inte är mycket) kallade sig Eddari inte Hedberg. Inte en chans för övrigt att han skulle gått sista terminen då.” 

Klarheten ökade inte nämnvärt när en annan facebookare skrev: ”I jobbet där jag träffade honom hette han enbart Hedberg och i Youtube-videon jag länkade tidigare talar han om att han stör sig mycket över Eddahri och tänker ta bort det då det är ett persiskt namn medan hans far egentligen är från Marocko.” 

 Om hans läkarbana är inte mycket känt men när det gäller karriären som artist och  komiker är frågetecknen färre. Big Fred blev snabbt känd som  sidekick till Ken Ring, både vid konserter och på flera av hans skivor. Ring i sin tur var ett stort namn, men blev kontroversiell efter ett framträdande på Vattenfestivalen i Stockholm 1999 där han manade till våldsamheter (varefter han förlorade sitt skivkontrakt).  

Efter Big Freds bortgång kondolerade Ken Ring med orden: ”Min kära broder! Kan inte fatta det. Big Fredde, vi ses i himlen. Älskade dig alltid. Kan inte ta in det, tårarna bara rinner. Broder min fina vän jag älskar dig, svär. Du va bäst”.  

Big Fred medverkade även på andra kända rappares album och inför valet 2002 var han programledare i ”Fläsk, ett samhällsprogram på SVT. Det ledde till fler uppdrag i tv-branschen. Först tv-programmet "Krokodill" på UR och sedan medverkan i humorprogrammet ”Sen kväll med Pierre” som var en del av SVT-satsningen ”Humorlabbet”. Med Felipe Leiva Wenger gjorde han också ”Lilla Al-Fadji & Co” i Kanal 5 samt spelade karaktären Abu Hassan i ”Hällewüüd ” i P3.

Big Fred tog också ett antal roller i svenska filmer, bland annat ”Dream team” och senare som Ali i  ”Förortsungar”. Vidare hade han en mindre roll som ”Oljeshejk 2” i  ”Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult”. 

När rappar-kollegan  Mange Schmidt  dagen före Valborgsmässoafton 2012 greps av polis för att ha urinerat bakom en buske i  Uppsala och ålades att betala ordningsböter om 800 kronor vägrade han  att betala. Big Fred blev hans ombud och skötte försvaret. Med den äran, ska tilläggas. Uppsala tingsrätt friade nämligen Schmidt och det gjorde också Svea hovrätt  dit domen överklagats. En triumf både för Schmidt och för rapparen, komikern och läkarstuderanden Big Fred, ty domen var av allmänintresse. Den slog fast, att det kan vara lagligt att urinera utomhus om det inte finns alternativ och det inte går att visa att personen haft uppsåt till förargelseväckande beteende. 

Och Big Freds kvaliteter som artist då?Fredrik Strage som har encyklopedisks kunskaper om musik och populärkultur sammanfattade i Dagens Nyheter: ”Hiphopparen Big Fred var en mångsidig och mycket rolig man.”