Kjell-Henry Dahlberg

Text: Anders Sundin

Bild: Folke Hellberg/scanpix (1998)

Långt innan Ica-Stig (Hans Mosesson) blev varumärkesexperternas våta dröm med sin reklamdokusåpa i tv fanns Kjell-Henry Dahlberg.

Eh … Kjell-Henry vem då? Så tänker nog de flesta om de bara hör hans närmast ironiska dubbelnamn. Men så fort ni ser bilden som illustrerar artikeln så minns ni säkert. Den där kulmagade, krullhåriga figuren med alldeles för stora runda röda glasögon i rosa skjorta och skinnjacka som i tv-reklamen för Vasakronan spelade skivbolagsdirektören Rocky.

Och det var Rocky han blev med svenska folket med sina klingande repliker på gnälligt dalmål som upprepades på arbetsplatserna runt om i vårt land dagarna i ända: »Dra in magen så jag kommer förbi och fram« och »Britta, sänk värmen!«. Han blev ett levande bevis på tv:s enorma -genomslagskraft när den är som mest massiv, för filmerna varvades hårt i TV4, TV3 och Kanal 5. Det var samtidigt något nytt med reklamfilmer med en alldeles egen karaktär som kommunicerade budskapet och samtidigt gav ett kändisskap åt huvudrollsinnehavaren. Filmerna blev bland annat utsedda till »Årets reklamfilm« på QX Gaygala 2001.

För alla visste vem Kjell-Henry var under hans glansdagar när millenniet var nytt. En superkändis som dock brann lika snabbt som ett tomtebloss. Efter bara några år föll han tillbaka i glömska och dök han upp i rubrikerna var det kring någon skandal på kändisfester han bjudit in sig själv till. Även om han blev kompis med Alice Timander – som han glittrade ikapp med – så slutade inbjudningarna trilla in i brevlådan efter ett tag.

Hos en del av kändiseliten beskrivs han som en solitär: »Han var väldigt speciell och en väldigt duktig kock. Vi anlitade honom som värd till en julshow, men det funkade inget vidare, han var Rocky då också. Han var grym på att laga mat och var en riktig bullmamma, men det var inte riktigt det vi behövde den gången …«, minns en av dem som fortfarande befolkar den röda kändismattan och som inte vill bli citerad med sitt namn.

Det struntade Kjell-Henry i. Han tog tjänstledigt från sitt ordinarie jobb och utnyttjade kändisskapet genom att åka runt och vara just Rocky. Som gästbartender minglade han framgångsrikt runt på krogarna på landsorten med sin kedja runt halsen, sitt burriga hår och sina repliker. Han lät faktiskt lika fjollig som i filmerna så han behövde inte göra sig till alls. Han var helt enkelt bara sig själv. Ett kort tag var han också vimmelreporter i Kanal 5:s program »Vår man i rutan«.

Kjell-Henry Dahlberg var född i juli 1948 och växte upp i Grängesberg i södra Dalarna där pappan drev ortens begravningsbyrå. Han kände att det lilla gruvsamhället var för litet för honom och när Grängesbergs gruvdrift avvecklades och avfolkningen blev som störst under 1970-talet sökte han sig till Stockholm och hamnade i Hässelby och blev Stockholmstrakten trogen under resten av sitt liv.

Han kallade sig för konstnär, jobbade med batik och målade blommor. Det kombinerade han med andra arbeten som dekoratör åt bland annat Ikea. Men den huvudsakliga försörjningen kom från arbetet som kock (»matgubbe«, som han själv sa) på förskolan. Och det var via sitt matkunnande han kom in på tv från första början. För innan hans genombrott i reklamfilmens värld var Kjell-Henry Dahlberg med i UR-akademins matlagningsprogram och kurs »Blommande måltid«. Där lagade han klassisk husmanskost med en twist: extra ordinär kyckling, Karré med rotfruktsflarn och Sill, Sill, Sill stod bland annat på menyerna han komponerade. Det var när han arbetade med den produktionen som han blev uppmanad att söka sig till en reklam-agentur som efter en provfilmning i sin tur ledde till Vasakronan.

Efter kändisskapet drog han sig tillbaka till sina pelargoner och blomsterarrangemang och fortsatte att arbeta som kock. Han tillbringade även en del av sin tid i fritidshuset i Lima i nordvästra Dalarna.

Anders Sundin, Frilansjournalist