Tim »Avicii« Bergling

Text: Kristin Lundell

Bild: Lars Pehrson/TT

Artist, dog den 20 april, 28 år gammal.

»Han sjöng inte själv utan han var diskjockey.« I allén utanför Oscarskyrkan står två Östermalmsdamer i hatt och samtalar om Avicii. Kring dem rör sig horder av skolungdomar som åkt hit på sin lunchrast. När klockan slår tolv sjunger Oscarskyrkans klockor ut Aviciis »Wake me up« över kvarteren där Tim Bergling föddes och växte upp. Det är en procedur som upprepas varje vardag under en hel vecka efter hans bortgång.

Avicii var sin generations superstjärna. Beskedet att Tim Bergling hittats avliden i Omans huvudstad Muskat, där han befann sig på semester, spred sig som en kollektiv chock över världen. På Coachella-festivalen i Kalifornien hyllades han av kollegor som David Guetta och Kygo. På Stureplan i Stockholm höll krogarna en tyst minut och på sociala medier delades en mobilfilmad video som visar hur domkyrkan i den nederländska staden Utrecht spelade tre av Aviciis låtar dagen efter hans död.

Tim Bergling föddes den 8 september 1989 i Stockholm och det brukade skrivas att han föddes in i en kändisfamilj. Mamma är skådespelerskan Anki Lidén och halvbror heter Anton Körberg men när det gäller kändisskap var det familjens yngste son som skulle slå alla rekord. När Barack Obama höll sitt öppningstal inför det nordisk-amerikanska toppmötet i Washington 2016 var det till exempel Aviciis namn som den dåvarande presidenten nämnde ihop med Abba.

Tim Berglings resa till toppen gick i extremfart men så var han också en ovanlig talang. Att rabbla listplaceringar vore som att stapla kalla fakta från en karriär som handlade om att göra musik att festa sig varm till. Bergling var inte bara en gigant inom Electronic Dance Music-genren, han var med och skapade den. Lika allmänt avskydd som EDM var av musikkritikerna – lika intensivt älskad var scenen av sin publik.

Avicii hade inte hunnit släppa sitt debutalbum innan Madonna såg till att dyka upp vid hans sida. Under den senare delen av sin karriär har The queen of pop varit noga med att omge sig med världens hetaste samarbetspartners och när Avicii i mars 2012 spelade på Ultra music festival i Miami var Madonna där för att presentera hans dj-set. Tim Bergling var då 23 år och hade precis gjort dansvärlden prillig av lycka med sin Etta James-samplande genombrottssingel »Levels«. Det var där och då som han, med Her Madegestys hjälp, dubbades till musikbranschens nye kronprins.

2010-talet blev decenniet som gjorde dj:n till musikens superstjärna. Medan rockbanden tuffade runt i turnébussar kryssade dj:er av Aviciis rang mellan världens arenor i privatplan med laptopen i väskan, usb-minnet på fickan och ett entourage i släptåg.

Trots att Tim Bergling var en av samtidskulturens giganter höll han sig borta från rampljuset när han inte jobbade i det. Han gjorde sällan intervjuer och i dokumentären »Avicii: true stories«, berättar han upprymt om hur han upptäckt psykologen Carl Jung och i och med det kommit fram till att han var en introvert personlighetstyp. Avicii trivdes bäst i sin studio i Los Angeles, den stad som han också bodde i sedan några år tillbaka.

2013 kom debutalbumet »True«, två år senare släpptes »Stories« och efter Aviciis bortgång meddelade hans skivbolag att det finns en tredje skiva färdiginspelad. Men det handlade ju egentligen inte om album. Avicii representerade den nya tiden inom musiken – den som struntade i skivformatet och istället satsade på låtar och remixer. Stjärnorna stod i kö för att jobba med honom och Avicii befann sig på ständigt resande fot fram till att han 2016 bestämde sig för att sluta turnera.

Avicii hade en rasande arbetstakt men han blev inte förblindad av det liv som på ytan handlade om lyx och glamour. I januari 2012 gav han sig ut på sin »House for hunger”-turné som med 26 spelningar på 27 dagar samlade in över en miljon dollar för att motverka hunger bland USA:s fattiga. Ett år senare donerade han tillsammans med dåvarande managern Ash Pournouri en miljon euro till Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen.

Avicii fick publiken att känna hur livet pulserade med 126 bpm i blodådrorna. Att hans silhuett med den bak-och-framvända kepsen inte kommer att synas mer är en obarmhärtig tragedi. <