Sabunis SD-öppning gav massflykt från L

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har ingen riksdagsplats. Det verkar hon inte få efter valet heller. I dagens SCB-undersökning tappar partiet 0,5 procentenheter mot novemberundersökningen och skulle med 2,5 procents stöd hamna utanför riksdagen.

Text:

Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Med det omstridda beslutet på Liberalernas digitala partiråd i slutet av mars att öppna för samtal med SD efter valet 2022 hoppades partiledningen vinna tillbaka väljare.

Det misslyckades, visar dagens SCB-undersökning. I stället tappar de 0,5 procentenheter till Centerpartiet, som i stället är mätningens vinnare och ökar nästan två procentenheter jämfört med november 2020. Uppenbart har beslutet bara lett till att ex-liberala väljare söker sig till ett anti-SD-parti. Samtidigt som de som var missnöjda med regeringssamarbetet i Januariavtalet vänt partiet ryggen redan tidigare. 

Med bara undantag i Demoskops mätningar, har opinionsundersökningarna efter beslutet visat samma sak – Liberalerna fortsätter utför. Det kommer säkert vara vatten på kvarn för de i partiet som vill driva fram en ny prövning av hållningen till SD på höstens landsmöte.

Mätningens andra tydligare förlorare är Miljöpartiet som här landar på 3,8 procent mot 4,2 procent i november. Alltså under riksdagsspärren.

Under tiden har MP valt ett nytt språkrör, Märta Stenevi, som så här långt anses ha gjort bra ifrån sig. 

Men det tar tid för nya partiföreträdare att etablera sig hos väljarna. Det visar sig förmodligen också i att Vänsterpartiet tappar 0,4 procentenheter mot november efter att Nooshi Dadgostar tillträtt som partiledare efter Jonas Sjöstedt.

En position strax under fyra procent är egentligen heller inte så dum. Den kan i MP:s fall leda till stödröster från S och V-väljare i det kommande valet. Partiet har också de senaste valen varit det som tagit emot flest stödröster från andra.

Liberalernas siffror kan ha rakt motsatt verkan – att allmänborgerliga väljare inte ser partiet som ett alternativ för regeringsskifte.  

Socialdemokraterna ligger på ungefär samma resultat som i valet, även om de tappar något mot november. Fast partistrategerna noterar förmodligen nogsamt att de inte haft något tapp till V, vilket annars varit ett historiskt fenomen när S varit i regeringsställning.

I det som nu betecknas som det konservativa blocket rör sig Moderaterna en aning framåt jämfört med november, men Kristdemokraterna backar mer än M vinner. Att ligga på 4,5 procent samtidigt som åklagaren överväger att åtala Ebba Busch för förtal och en stundande rättegång om husaffären i höst är knappast så uppmuntrande.

Att Sverigedemokraterna samtidigt ökar i majmätningen komplicerar maktförhållandena om M+KD söker mandat att bilda regering efter valet.

SCB-undersökningen genomfördes den 28 april till 27 maj, med 4 656 svarande, en svarsfrekvens på 50,5 procent.