Vänsterpartiets ultimatum om hyrorna: Löfven har 48 timmar på sig

Partiledaren Nooshi Dadgostar vill stoppa marknadshyrorna. Nu vill hon visa att partiet menar allvar.

Text:

Bild: Henrik Montgomery/TT

– Regeringen har 48 timmar på sig att komma med besked. Om regeringen inte accepterar något av alternativen har vi inte längre förtroende för Stefan Löven som statsminister.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar vill sätta press på regeringen.

– Jag har i flera omgångar försökt få till möten och förhandlingar med regeringen och Centerpartiet för att lösa frågan. Det har varit det viktigaste för oss, att inte skapa mer oro. Men det har gång på gång avvisats och vi har inte nått fram till regeringen eller Centerpartiet. De har inte velat sätta sig och prata med oss.

Nooshi Dadgostars presskonferens tisdagen den 15 juni handlar i sak om marknadshyror och fri hyressättning, men egentligen handlar det om något större för partiet. Sedan den hemliga lappen som Jonas Sjöstedt pratade om efter januariavtalet har vänsterpartiet pratat om att man inte kommer stödja regeringen om den går fram med ett förslag om marknadshyror, men hittills har man fortfarande varit kvar. Trots utredning, trots avtal mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna och trots att regeringen tycker att förslaget i huvuddrag var bra har Vänsterpartiet hittills skramlat i tunnorna och visat missnöje, men där har kritiken också stannat.

Nu verkar Vänsterpartiet känna att det inte räcker. I veckan kom uppgifter om ett möte mellan Stefan Löfven och Nooshi Dadgostar i frågan, men mötet ställdes in (enligt Vänsterpartiet) eller var aldrig planerat (enligt Socialdemokraterna).

Antingen ska regeringen förhandla med hyresgästföreningen om förändringen eller så ska regeringen kasta förslaget i papperskorgen. Det säger Nooshi Dadgostar på en presskonferens.

– Det är statsministerns ansvar att säkra att det finns ett stöd i riksdagen för honom och den regeringen som styr Sverige. Ända sedan tillträdandet har vi sagt att vårt stöd inte finns om regeringen genomför förslag om fri hyressättning eller marknadshyror. Det innebär att om statsministern går vidare med förslaget så finns det automatiskt inget förtroende längre för den här regeringen, säger Nooshi Dadgostar på presskonferensen.

Om inte regeringen gör som Nooshi Dadgostar vill kommer partiet att gå vidare med en misstroendeprocess mot statsministern. Huruvida man får stöd från KD eller Moderaterna i att avsätta Stefan Löfven är dock tveksamt, båda partierna har hittills uttalat sig positivt om friare hyressättning. Det enda partiet som haft samma linje i frågan som Vänsterpartiet är Sverigedemokraterna som är emot marknadshyror.