C släpper kravet på fri hyressättning

Centern backar från hyresförslaget. Nu hoppas Lööf på nytt januariavtal.

Text:

Bild: TT

Annie Lööf väljer att backa från förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter. Som skäl anger hon att partierna röstade emot förslaget i misstroendeförklaringen förra veckan och att det därför inte finns tillräckligt stöd för förslaget i kammaren.

– M, KD, SD och V stoppade i måndags förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Därför kan jag konstatera att förslaget saknar majoritet i riksdagen och finns därför inte längre på bordet, säger Annie Lööf till DN.

I stället vill Annie Lööf att höstbudgeten ska innehålla sänkningar för skatten för låg- och medelinkomsttagare och sänkt skatt för ISK-konton, säger hon till DN. Annie Lööf hoppas att förslagen ska kunna locka tilllbaka Liberalerna till januariavtalet, trots att Nyamko Sabuni i måndags sa att Januariavtalet är överspelat och att man kommer verka för att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska bli ny statsminister. Hon vill se ett nytt januariavtal, men ”med justeringar”.

– Det bästa sättet att genomföra liberal politik det kommande året är genom Januariavtalet. Hur Liberalerna ställer sig till det här måste de själva ta ställning till. Men jag hoppas att vi ska fortsätta den här resan, säger Annie Lööf till DN. Hon hoppas att en ny lösning ska kunna förhandlas fram innan måndag när statsministern antingen blir entledigad eller tvingas utlysa nyval.

Nu vill hon att fler partier ska ta ansvar.

– De senaste dagarna har andra partier lagt ansvaret i knät på oss. Jag tar gärna det ansvaret men samtidigt behöver fler partier dra sitt strå till stacken för att vi ska kunna hitta stabila lösningar i mitten, säger hon till DN.