Vattenfall utreder minireaktorer vid Ringhals

Vattenfall utreder möjligheten att bygga minireaktorer vid Ringhalls kärnkraftverk. S är positivt, men oppositionen misstänker att det kommer ändras efter valet.

Text: TT

Bild: Jonas Lindstedt / TT

Moderaterna och Liberalerna jublar över beskedet från Vattenfall. Bra, tycker även energiminister Khashayar Farmanbar (S), men han pratar hellre om vindkraft.

– Vi behöver vindkraften som kan komma snabbt på plats, ge mycket el och billig el, säger han.

Sol, vind, vatten och kärnkraft – samtliga energislag kommer behövas framöver, säger ministern. Sedan kan kärnkraft med så kallade SMR-reaktorer på längre sikt visa sig ha stor potential, tillägger han.

– Men det vet vi inte än.

Vattenfalls besked välkomnas av M och L.

– Jag tycker att det är fantastiskt glädjande nyheter att Vattenfall vill satsa på ny kärnkraft i södra Sverige. Det är precis det som behövs för att långsiktigt stabilisera elpriserna, säger Carl-Oskar Bolin (M), ordförande i näringsutskottet.

I förra veckan gav regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över vilka åtgärder som behövs för att kunna utnyttja befintlig och framtida kärnkraft.

– Det är viktigt att vi har moderna regelverk på plats och att de utvecklas när ny teknik utvecklas, säger Khashayar Farmanbar (S).

För några år sedan lät det något annorlunda. Enligt den numera spruckna energiöverenskommelsen från 2016 mellan regeringen, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet var målet att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

– Den målsättningen innebär inte att någon springer och stänger av kärnkraften. Det är en målsättning, kontrar energiministern sex år senare, och tillägger att han tycker det är bra att Vattenfall undersöker förutsättningar för SMR, ett slags småskaliga kärnreaktorer.

Varken M eller L tror dock att S sväng mot utökad kärnkraft kommer att hålla efter valet.

– S har vaknat och insett att man inte kan vinna valet genom att göra Sverige kallt och lämna över en död jord till våra barn. Men varken MP, V eller C vill ju det här, säger Johan Persson (L).

Carl-Oskar Bolin (M) säger att utredningen om två nya kärnkraftsreaktorer är bra men otillräcklig för Sveriges energibehov. Sverige måste enligt Bolin bygga nya kärnkraftverk även utanför tidigare kärnkraftsområden, vilket kräver ny lagstiftning.

– Då behövs en ny regering. En regering som saknar kärnkraftsmotstånd, säger han.

***