Flitskola eller elitskola

Text: Martin Ahlquist

Efter Sveriges mediokra insats i OS skrev vi i Fokus om olika strategier för att få fram världsstjärnor. Stenhård elitsatsning, en satsning på bredden som gör att alla talanger fångas upp, eller kanske en kombination? Egentligen är det precis samma vägval som den svenska universitets- och högskoleutbildningen ställs inför.

De senaste decennierna har den högre utbildningen byggts ut i snabb takt, i dag finns det 14 universitet och 22 statliga högskolor i landet.

Expansionen gick så snabbt att det började pratas om växtvärk och att kvaliteten sjönk när platserna blev fler. Men faktum är att det inte direkt haglat Nobelpris över svenska forskare, vare sig innan eller efter den stora utbyggnaden.

I veckans nummer berättar forskningsminister Lars Leijonborg för Anders Jonsson om sina tankar om hur Sverige ska nå toppen inom vetenskapen. Vi presenterar också en alldeles egen rankning av de svenska lärosätena. Dela gärna med dig av dina egna tankar om utbildning eller andra ämnen genom att kommentera det vi skriver på fokus.se.